Hlavní obsah

Falešný kardiochirurg žadonil o pomoc v bitcoinech, žena z Olomouce poslala úspory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

O část životních úspor připravil 55letou ženu z Olomouce pod různými záminkami podvodník, který na sociální síti vystupoval jako kardiochirurg ze zahraničí. Tvrdil jí, že působí na zahraniční misi. Poslala mu postupně zhruba 140 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Právo o případu ve čtvrtek informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová. Domnělý lékař podle ní oslovil ženu prostřednictvím sociální sítě na konci minulého roku.

„Po asi měsíčním dopisování přes aplikaci určenou k zasílání zpráv ji muž požádal, zdali by mohl nechat na její adresu přeposlat balíček s finančními prostředky. Ten měl mít uložený v Turecku a s ohledem na pandemickou situaci si jej nemohl sám vyzvednout,“ uvedla mluvčí.

Žena podle ní se zasláním nesouhlasila, avšak úhradu výloh spojených s pokračující úschovou balíčku údajnému lékaři přislíbila. V průběhu února a března vybrala třikrát ze svého účtu po 15 000 korunách, které podle instrukcí dotyčného vložila do bitcoinového automatu, který se nachází v jednom olomouckém nákupním centru.

Zaplatil za nájem ve Švédsku, bydlení ani vrácení peněz se muž z Lipníku nedočkal

Krimi

„Zanedlouho se žena dočkala prosby související s úhradou platby za letenku, aby mohl muž přiletět do České republiky. Podle jeho pokynů vybrala v dubnu ze svého účtu částku 70 000 korun, kterou několika transakcemi vložila opět do bitcoinmatu,“ konstatovala Vaňharová.

Muž podle ní ženě sdělil, že se chystá k odletu, a jakmile bude v Praze, tak se jí ozve. Po několika dnech jí pak napsal, že musí absolvovat 14denní karanténu v tureckém hotelu a potřebuje zaslat peníze k uhrazení pobytu.

Muž z Náchodska vylákal od lidí a firem více než sedm milionů

Krimi

„Žena zprvu další platbu odmítala. Muž jí však napsal, že pokud mu nepomůže, tak se do Česka nedostane a nebude jí moci veškeré finanční prostředky vrátit. Žena tedy vybrala z účtu 25 000 korun, které také vložila do bitcoinmatu,“ poznamenala mluvčí.

Pokračující zprávy, ve kterých se muž pod nevěrohodnými záminkami snažil vymámit další peníze, ženu utvrzovaly v tom, že se stala obětí podvodníka. Nakonec se obrátila na policii. Způsobenou škodu si vyčíslila na 140 000 korun.

„Olomoučtí policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu,“ dodala Vaňharová. Pachateli, pokud se jej podaří vypátrat, hrozí až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám