Hlavní obsah

Falešní příbuzní obírají na Šumpersku seniory pod záminkou dopravních nehod

Právo, Miloslav Hradil

Na Šumpersku řádí podvodníci, kteří okrádají seniory pod smyšlenou legendou, že jejich příbuzní měli dopravní nehodu a potřebují peníze na úhradu způsobené škody. Ve dvou případech se jim už podařilo tento týden vylákat 110 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na svou důvěřivost doplatila jako první 69letá žena z okolí Mohelnice. Neznámý muž, který ji v úterý v poledne telefonicky kontaktoval a vydával se za jejího synovce, od ní vylákal 90 tisíc korun s tím, že je potřebuje na pokrytí škody, která byla způsobena údajnou nehodou.

„Žena peníze vybrala ze svého účtu a předala je muži, který se k ní dostavil a uvedl, že je známý jejího synovce a peníze mu na místo dopravní nehody odveze,“ informoval Právo krajský policejní mluvčí v Olomouci Josef Bednařík.

Posléze podle něj žena zavolala svému synovci a zeptala se ho, zda peníze obdržel. Ten jí řekl, že žádné peníze nepožadoval a ani neobdržel.

Podvodník chtěl 400 tisíc, dostal 20

Dalšími podvedeným se stali ve čtvrtek manželé ve věku 68 a 69 let ze Zábřehu. Scénář byl obdobný. Neznámá žena zatelefonovala seniorce a tvrdila, že je její vnučkou a potřebuje peníze na úhradu škody způsobené dopravní nehodou. Krátce na to důchodkyni před domem oslovil muž. Tvrdil, že je kamarádem vnučky, se kterou telefonovala, a přišel pro peníze. Požadoval 400 tisíc korun.

„Devětašedesátiletý muž vzal hotovost 100 tisíc korun a jel se přesvědčit, kde a zda vůbec k nehodě došlo. Mezitím údajná vnučka opět kontaktovala ženu, a sdělila jí, že potřebuje dalších 200 tisíc korun,“ uvedl mluvčí. Žena podle něj v přesvědčení, že po telefonu mluvila opravdu se svojí vnučkou, neznámému muži peníze předala. Naštěstí však jen 20 tisíc korun, více už doma zřejmě neměla.

Policie se případy intenzivně zabývá. „Apelujeme zároveň na občany, aby si vždy nejdříve vše prověřili. Zavolali dalším rodinným příslušníkům, kontaktovali policii a ověřili si, zda k nehodě došlo, a především žádné finanční částky nepředávali známým nebo cizím osobám,“ dodal Bednařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám