Hlavní obsah

Falešní bankéři s fiktivním policistou obrali po telefonu ženu z Frýdku o stovky tisíc

Frýdek-Místek

O 400 tisíc korun přišla žena (44) z Frýdku-Místku. Naletěla skupině podvodníků, která se vydávala za bankovní úředníky a policistu. Muži ženu přiměli ke sjednání úvěru, peníze z něj pak vložila do Bitcoinmatu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podvedenou telefonicky kontaktoval muž, který se vydával za zaměstnance banky. Sdělil jí, že potřebuje doplnit informace k úvěrové žádosti, o kterou požádala,“ informoval v pátek o případu policejní mluvčí Jaroslav Drobek.

I když udivená žena podvodníkovi sdělila, že o půjčku nežádala, ten ji během hovoru přiměl uvěřit, že se někdo snažil na její jméno půjčku vzít.

„Následně ženu přepojil na údajného technického pracovníka banky, který ženu utvrdil v tom, že se měla stát obětí podvodu. Postupně jí sděloval informace o správném zabezpečení bankovního účtu a přesvědčil ji, že vše řeší banka s policií, která ji bude neprodleně kontaktovat,“ popsal průběh podvodu mluvčí.

Údajný technik banky podle něj ženě navrhl, že jediným možným zabezpečením účtu a vyřešením situace je vzít si půjčku v maximální možné výši.

Podvodníci stáhli z internetu osobní údaje muže a pak si jeho jménem vzali úvěr

Krimi

Poškozenou ženu vzápětí kontaktoval falešný policista, který ji ujistil, že policie s bankou spolupracuje, že instrukce bankovních úředníků jsou správné a že vše, co má udělat, je pro vlastní ochranu jejího účtu.

„Poté poškozené opětovně volal pomyslný technický pracovník banky, který jí řekl, ať navštíví banku a požádá o nejvyšší možný úvěr. Při vyřizování žádosti měla mít žena u sebe neustále zapnutý mobilní telefon, aby průběh vyřizování slyšel. O tom, proč o půjčku žádá, měla žena pomlčet,“ uvedl mluvčí.

Dodal, že když žena peníze prostřednictvím úvěru dostala, vyhledala podle pokynů podvodníků nejbližší Bitcoinmat, do kterého pomocí QR kódů vložila všechny půjčené peníze.

Kriminalisté případ vyšetřují jako podvod. Pokud se trojici pachatelů podaří dopadnout, hrozí jim až pět let za mřížemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám