Hlavní obsah

Dva roky za krádež čokolád ve stavu nouze

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravomocný dvouletý trest odnětí svobody včera potvrdil pražský městský soud několikrát trestanému muži, který během nouzového stavu ukradl v obchodě čokolády za více než dva tisíce korun. Soud mu ke krádeži sladkostí připočetl i dřívější odcizení peněženky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pětadvacetiletý recidivista si 22. dubna v obchodě v Krejnické ulici na pražském Jižním Městě nacpal do batohu třicet čokolád v celkové hodnotě 2277 korun a pokusil se je bez zaplacení odnést. U dveří ho však zastavil pracovník ochranky.

U Obvodního soudu pro Prahu 4 v červnu již šestkrát trestaný muž vypověděl, že kvalitní čokolády chtěl prodat do vietnamských večerek. Utržené peníze prý chtěl použít na nákup léků na astma a jídla. Přiznal, že o vyhlášeném nouzovém stavu věděl, ale netušil, co to v praxi obnáší.

Muž v Brně ukradl pět housek, dostal 1,5 roku natvrdo

Krimi

Loni v prosinci ukradl kamarádovi v baru peněženku s několika stovkami korun a platební kartou. Prvostupňový soud mu proto sečetl krádež peněženky, nabytí cizí platební karty i krádež čokolád a uložil mu dvouletý nepodmíněný trest s vysvětlením, že mírnější tresty recidivistu nepolepšily. K argumentu obžalovaného, že si nebyl vědom tvrdších následků kvůli nouzovému stavu, který v Česku platil kvůli šíření koronaviru, soud uvedl, že neznalost zákona neomlouvá.

Včera u odvolacího Městského soudu v Praze chtěl dosáhnout zmírnění dvouletého vězení. Za krádež během nouzového stavu se totiž sazba zvyšuje na dva roky až osm let. Za normální situace pak za opakovanou krádež hrozí pouze šest měsíců až tři roky odnětí svobody.

Krádež pamlsků ve stavu nouze: 26 měsíců natvrdo

Krimi

„Obžalovaný trpěl zdravotními problémy, smyslem bylo prodat čokolády a získat peníze na léky,“ argumentovala jeho obhájkyně.

Státní zástupce naopak trval na potvrzení rozsudku. A odvolací soud žalobci vyhověl s tím, že verdikt prvního stupně nemá vady. „Právní kvalifikace je s ohledem na vyhlášený nouzový stav zcela namístě,“ konstatovala předsedkyně senátu Jaroslava Lišková.

Soud zohlednil malou škodu

Trest podle ní není přísný ani za použití paragrafu, který pamatuje na mimořádné situace. Připomněla, že recidivista dostal souhrnný trest celkem za tři trestné činy.

„Bez nouzového stavu by byl ohrožen sazbou půl roku až tři roky. Při jeho recidivě v páchání obdobné trestné činnosti se rozhodně nelze domnívat, že by byl potrestán trestem nižším než polovinou zákonné trestní sazby,“ řekla soudkyně Lišková.

Soudy naopak přihlédly k malé způsobené škodě a k tomu, že se muž ke krádežím přiznal. „Navíc obžalovanému byl uložen s ohledem na polehčující okolnosti trest v trvání dvou let, tedy na samé spodní hranici trestní sazby,“ dodala Lišková.

Mladý muž má ještě možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu, to však nemá odkladný účinek. Recidivistu, který byl před soudním jednáním ve vazbě, tak eskorta převezla do výkonu trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám