Hlavní obsah

Důchodce po nehodě zfalšoval lékařské potvrzení, že může řídit auto. Dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky a tříletý zákaz řízení motorových vozidel. Takový trest podle informací Práva vyměřil klatovský okresní soud 76letému muži z Klatov za loňskou dopravní nehodu, při které srazil a vážně zranil chodkyni. Z místa pak ujel.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kromě ublížení na zdraví a neposkytnutí pomoci soud seniora uznal ještě vinným z přečinu padělání lékařské zprávy, neboť poté, co ho policisté po nehodě vypátrali a zahájili vyšetřování, předložil falešné potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení vozidel.

Soud rozhodl mimo hlavní líčení trestním příkazem. Muž proti verdiktu může ve lhůtě do osmi dnů od jeho doručení podat tzv. odpor. Pokud tak učiní, soud by musel obžalobu veřejně projednat.

Vybíjel si vztek na své babičce, policie obvinila muže z Klatovska z týrání

Krimi

Nehoda se stala v ulici 5. května na okraji města. Padesátiletá žena přecházela silnici po zebře od drůbežářských závodů směrem k obchodnímu domu. Auto ji trefilo zhruba půldruhého metru od krajnice.

„Řidič narazil pravou přední částí do boku chodkyně, která přepadla přes kapotu a zůstala ležet na vozovce. Muž za volantem po střetu nezastavil a z místa odjel,“ popsala už dříve nehodu policejní mluvčí Dana Ladmanová s tím, že sražená chodkyně skončila v nemocnici se zlomenou pažní kostí.

Žena později policistům uvedla, že před přechodem zastavila a rozhlédla se. „Z levé strany nic nejelo a zprava jsem viděla vozidlo, které ale bylo ještě daleko. Předpokládala jsem, že když vkročím do vozovky, auto zpomalí a já se bezpečně dostanu na druhou stranu. Tak jsem začala rychle přecházet a dívala se přitom už jen před sebe,“ popisovala svědkyně, co předcházelo samotné kolizi.

Muž na Klatovsku měl znásilnit svou přítelkyni

Krimi

Asi metr a půl před protější krajnicí pak do ní narazilo auto. „Přepadla jsem přes kapotu a zůstala ležet na zemi. Přiběhli nějací lidé a pomáhali mi se postavit na nohy. Hrozně mě bolelo rameno, a proto mě dcera odvezla do nemocnice,“ dodala chodkyně. Kriminalisté po zhlédnutí kamerového záznamu zjistili, o jaké vozidlo se jedná a kdo ho v době nehody řídil. Podezřelého si pak předvolali k podání vysvětlení.

Přepsal nulu

„Tvrdil, že si není střetu s chodcem vědom. Žádný náraz do auta prý necítil. Na vyžádání předložil lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k řízení, který měl platnost do října 2021,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Protože už na první pohled se policistům zdála předložená listina podezřelá, ověřili si její autentičnost u lékařky uvedené na razítku. Zjistili, že řidič jim předložil staré osvědčení, u kterého zfalšoval dobu jeho platnosti. Konkrétně u letopočtu 2020 vymazal koncovou nulu a přepsal ji na jedničku.

Řidič na Rychnovsku přehlédl houkající sanitku, při srážce se těžce zranilo dítě

Krimi

„Tohle se mi ještě nestalo,“ řekla Právu lékařka, jejíž posudek senior pozměnil. Muže prý před třemi lety poslala na psychotesty, kterými prošel. „Tak jsem mu vystavila dobrozdání k řízení motorových vozidel skupiny B, které bylo platné do loňského října a které mělo výrazné omezení. Stanovila jsem, že si může dojet na nákup maximálně do deseti kilometrů od bydliště. Kvůli horšímu zraku měl také povinnost mít při jízdě brýle,“ uvedla lékařka.

Loni v listopadu za ní senior přišel, aby mu osvědčení prodloužila. To také udělala. „Zatajil mi, že měl měsíc předtím tu nehodu s chodkyní. Kdybych to věděla, poslala bych ho znovu na přezkoušení k psychologovi a provedla mnohem důkladnější vyšetření,“ uzavřela lékařka.

Reklama

Výběr článků

Načítám