Hlavní obsah

Dohledem na hygienu učitelka nic neporušila. Výpověď je neplatná, potvrdil soud

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Okamžitá výpověď učitelce Vandě Fabiánové, kterou jí loni v červnu dala Základní škola v Tršicích na Olomoucku, je neplatná. V úterý o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě, který tak potvrdil rozsudek Okresního soudu v Olomouci z března letošního roku.

Učitelka Fabiánová u Krajského soudu v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Fabiánová musela opustit školu počátkem června 2016 poté, co byla nařčena, že v květnu 2016 na škole v přírodě v Ostružné na Jesenicku sexuálně obtěžovala při mytí prvňáčky a pochybila i ve funkci zdravotnice. Rozsudek je pravomocný, škola však může proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Spadl mi kámen ze srdce, musím říct, a jsem ráda, že jsem i přes tu nepříjemnou situaci u obou soudů do toho šla, protože obvinit učitele z něčeho takového a pak ho donutit tiše odejít znamená, že ten člověk jednoho dne toho kostlivce ve skříni najde a pak už by mu nikdo nevěřil,“ řekla učitelka krátce po potvrzení rozsudku.

Kauza obviněné učitelky vyplula na povrch pár dní po návratu ze školy v přírodě. Škola dala Fabiánové okamžitou výpověď a zdůvodnila ji mimo jiné tím, že se při mytí dětí věnovala více chlapcům, u kterých dohlížela na to, aby si před ní přetahovali při hygieně předkožku.

Učitelka musela školu opustit, s nařčením od počátku nesouhlasí. Podala proto žalobu na neplatnost výpovědi. Postavili se za ni i rodiče žáků. Petici na obhajobu učitelky s požadavkem na odstoupení ředitele školy podepsalo přibližně tisíc lidí. Od školního roku 2016/2017 přešla Fabiánová na školu v sousedních Doloplazech a spolu s ní tam odešlo i 14 z 18 dětí z její tršické třídy.

Zamítli posudek

Okresní soud označil její výpověď za neplatnou a nyní tak učinil i odvolací soud. „Soud přezkoumal rozhodnutí soudu prvního stupně a dospěl k závěru, že rozsudek je namístě potvrdit jako věcně správný. Odvolací námitky nebyly shledány důvodnými,“ řekl předseda ostravského senátu Otakar Pochmon.

O dalším působení na jednom nebo druhém z mých pracovišť budeme teď velmi rokovat s rodiči
učitelka Fabiánová

Dodal, že okresní soud přihlédl při rozhodnutí ke všem okolnostem případu a nelze mu nic vytknout. „Neporušila pracovní kázeň, a to zvlášť hrubým způsobem,“ řekl na adresu učitelky a upozornil, že okamžitá výpověď, kterou škola použila, je v zákoníku práce koncipována jako výjimečný způsob skončení pracovního poměru.

Soudce také zdůvodnil, proč ani okresní, ani odvolací soud nevyhověly škole při žádosti o provedení znaleckého posudku. „Neboť znalec musí hodnotit nějaká fakta, a tady jakákoliv fakta chybí. To znamená nejsou tady žádné problémy, nebyly tady stížnosti, nejsou tady tvrzené nějaké poruchy a není možné chtít po znalci, aby zkoumal šestileté děti, a teprve jestli něco vyzkoumá, tak snad k nějakým závěrům dospěl,“ poukázal Pochmon.

Učitelku chce hlídat

To, že Krajský soud v Ostravě zopakoval rozsudek okresního soudu, Fabiánová vítá. Je ráda, že má nyní dvěma soudy potvrzeno, že měla pravdu. Zda se do školy v Tršicích vrátí, zatím netuší.

„O dalším působení na jednom nebo druhém z mých pracovišť budeme teď velmi rokovat s rodiči a hledat nejlepší řešení pro všechny,“ nastínila učitelka. Zda se bude dále soudit kvůli poškození jména, zatím neví. „I to budeme zvažovat, ale momentálně mám soudů až dost,“ přiznala.

Ředitel tršické školy Jaromír Vachutka odcházel od soudu zklamaný. Je přesvědčen, že přezkoumání soudního znalce bylo potřeba. „Zvážíme nyní další postup, jestli se budeme dovolávat,“ přiznal.

Co nyní bude, neví. Neumí si ale představit, že by se Fabiánová vrátila do Tršic. „Mohlo by to mít vliv na velice neblahou atmosféru, kolegyně by z toho určitě nadšené nebyly,“ tvrdí a dodal: „Nedovedu si představit, že bych takového člověka, na kterého bych se nemohl spolehnout, měl mít na škole. Dostával jsem i takové rady, jestli by potom nebylo vhodné k takovému pracovníkovi mít někoho dalšího, kdo by ho kontroloval. Takové to stínování, brainstorming,“ prohlásil Vachutka, na jehož post vypsala obec coby zřizovatel školy výběrové řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám