Hlavní obsah

Dělníci v České Lípě zachránili dítě z parapetu okna. Vyhlíželo matku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Stavební dělníci v České Lípě zachránili minulý týden malé dítě před pádem z okna. Dítě se pohybovalo na venkovním parapetu ve výšce zhruba tři metry nad zemí. Dělníci, kteří nedaleko pracovali, si nebezpečných manévrů dítěte všimli a zavolali na dispečink městské policie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Do doby, než přijela hlídka městské policie, pak stáli pod oknem a byli připravení dítě zachytit, kdyby padalo,“ uvedla mluvčí českolipských strážníků Eva Vlastníková. „Jednou dokonce dítě přiměli, aby vlezlo dovnitř, jenže za krátkou chvíli bylo zase venku,“ popsala.

Pod chlapcem se v Ostravě propadl led

Krimi

Strážníci pak využili nabídku stavebních dělníků a půjčili si od nich žebřík. Po něm se jeden strážník dostal nahoru, vlezl i s dítětem dovnitř a musel čekat, protože byt byl zavřený a nikdo nebyl doma. Druhý strážník odjel pro pracovnici z odboru sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Ještě než se stačili vrátit, přišla domů i matka dítěte.

Dítě spadlo v Aši do studny

Krimi

Situaci strážníkům podle Vlastníkové vysvětlila tak, že nezbytně potřebovala být u lékařského zákroku a neměla hlídání, přičemž se mělo jednat o zhruba půl hodiny. „Protože nebyly otevřené školky ani další možnosti, rodina nemá ve městě žádné příbuzné a otec byl v práci, musela dítě ponechat doma. To se dostalo na okno, otevřelo ho a vylezlo na parapet vyhlížet maminku. Zázemí rodiny a další chování prověří OSPOD, ale podle všeho šlo o ojedinělý nešťastný případ, který díky všímavosti dělníků dopadl dobře,“ uzavřela Vlastníková.

Chlapec na ulici

Podobný případ řešili tento týden také strážníci v Jablonci nad Nisou. Tříletý chlapec sám odešel z domova a v jablonecké Raisově ulici si ho všimli kolemjdoucí a kontaktovali dispečink městské policie, která na místo okamžitě vyslala hlídku.

Strážníci tam pak opravdu chlapce našli. „Ačkoliv bylo chladno, bylo dítě málo oblečené a nemělo boty, chodilo jen v ponožkách. Neumělo říct své jméno a adresu, kde s rodiči bydlí. Nepoznali je ani lidé v ulici,“ popsal Miroslav Lejsek z jablonecké městské policie. Hlídka proto na místo přivolala sociální pracovnici a s dítětem ji pak doprovodila na nemocniční pediatrii. „Tam chlapec prošel vyšetřením a byl dočasně hospitalizovaný,“ uvedl Lejsek.

Po třech hodinách se na tísňovou linku městské policie přihlásila žena, která pohřešovala syna. „Byla prý v zaměstnání a dítě měl hlídat přítel. Ten však usnul po noční službě a chlapec v nestřežené chvíli odešel sám z bytu na ulici, kde ho našla hlídka městské policie,“ dodal Lejsek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám