Hlavní obsah

Dealeři drog dostali dohromady 20 let

Novinky, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Za obchod s heroinem a pervitinem poslal v úterý Krajský soud v Ústí nad Labem do vězení s ostrahou Pavla Vlčka na sedm a půl roku, Josefa Holdyho na pět a půl roku a na Petra Kelemena čeká šest a půl let vězení.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Osmačtyřicetiletému Vlčkovi, o kterého se již zajímala i Národní protidrogová centrála a který byl označen za vůdčí osobnost skupiny, navíc soud uložil peněžitý trest ve výši dva milióny 500 tisíc korun, Kelemenovi ve výši milión 200 tisíc.

Celá trojice se proti verdiktu soudu odvolala, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Advokáti odsouzených požádali o přerušení vazby pro své klienty.

"Šlo o náročné, několikaměsíční hlavní líčení," přiznala dnes soudkyně Jana Kurešová. "Jedná se totiž o vysoce nebezpečnou zištnou trestnou činnost, kterou naše společnost zatím nezvládá," dodala.

Žalobkyně hovořila hodinu

Žalobkyně ve své hodinové závěrečné řeči uvedla, že o vině Vlčka a Kelemena svědčí kromě jiného výpovědi utajených svědků Pavla Nováka a Pavla Kratochvíla, odposlechy telefonních hovorů a rozpor mezi finančními příjmy Vlčka a Kelemena a jejich zjištěným majetkem. V případě Holdyho prokázali jeho vinu zejména svědci.

V průběhu soudního jednání se však strhla argumentační přestřelka mezi soudem a obhájci. Ti zpochybnili důvěryhodnost dvou utajených svědků i nutnost jejich anonymity. Jeden z nich se také pozastavil nad tím, že ve spise nejsou povolení k telefonním odposlechům. Divil se rovněž tomu, že se údajně nikde nenašla žádná stopa po heroinu, s nímž jeho klienti údajně obchodovali.

Soud prý provázely fauly

Další advokát pak zpochybnil postup při prohlídce auta, v němž po zadržení Vlčka policisté objevili stopy pervitinu. "Stopy byly i na zajištěných vahách nalezených ve Vlčkově vozidle," potvrdil svědčící policista. "O prohlídce vozu jsem nebyl informován, takže jsem se jí nemohl zúčastnit," prohlásil obhájce.

Další z advokátů uvedl, že v případě jsou procesní fauly. Nikdo prý neodpověděl na otázku, odkud Vlček s Kelemenem heroin brali. Navíc prý byla zbytečně utajenými svědky porušena práva obžalovaných na obhajobu. Holdyho advokát uvedl, že přímý důkaz ani svědectví proti jeho klientovi neexistují. Všichni obhájci proto navrhovali pro své klienty zproštění obžaloby, také obžalovaní ve svých závěrečných vystoupeních jakoukoliv vinu popřeli.

Policii se nepodařilo vypátrat, odkud měli obžalovaní drogy získávat. "Žádné manipulace s důkazy, o kterých hovořila obhajoba, se ale neprokázaly, třebaže policie mohla v některých věcech postupovat jinak," připustila v úterý soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám