Hlavní obsah

Dálnice D2 nefunguje, tornádo zastavilo dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ničivé bouři je uzavřená dálnice D2 nedaleko hranic s Rakouskem. Ředitelství silnic a dálnic upozorňuje řidiče, aby na dálnici nejezdili, protože jsou tam kolony a potřebují projíždět vozidla záchranných složek.

Foto: ŘSD

Situace na dálnici D2 kolem 50. kilometru

Článek

„Na dálnici D2 na 50. kilometru probíhají vyprošťovací práce a oprava poškozeného elektrického vedení. Na 50. kilometru je dálnice uzavřena. Na dálnici se pohybují záchranné složky a Armáda ČR. Prosíme řidiče, nejezděte na D2,” uvedlo ŘSD na Twitteru.

K tomu se připojili také jihomoravští hasiči, kteří vyzývají lidi, aby nejezdili do postižených obcí. „Značně se nám komplikuji odjezdové a příjezdové trasy a doprava v obcích. Obracejte se prosím na infolinku 800 129 921 ke koordinaci pomoci,” uvedli hasiči.

ON-LINE: Po tornádu na jižní Moravě je už nejméně pět mrtvých

Domácí

Podle silničářů je dálnice D2 otevřena od exitu 48 ve směru na Brno. Nájezdy na křižovatkách Břeclav, Podivín a Hustopeče směr Brno jsou také otevřeny. Podle záběrů z kamer jsou však na dálnici dlouhé kolony kamionů a doprava tam takřka nefunguje.

Foto: ŘSD

Situace na dálnici D2 kolem 50. kilometru

Další problémy jsou hlášeny na dálnici D46 na nájezdu na D1 u Vyškova. Vítr tam poškodil sloup elektrického vedení a kvůli opravě musela být silnice uzavřena.

Podle ŘSD jsou silnice I. třídy v postižených oblastech na Břeclavsku a Hodonínsku aktuálně sjízdné bez komplikací v podobě popadaných stromů či jiných překážek na vozovce. Na silnici I/55 a I/40 je však nutné počítat se zdržením.

Rychlost větru dosáhla 219 km/h, domy neměly šanci

Domácí

Veřejná doprava nefunguje

Veřejná doprava v části jižní Moravy, kterou ve čtvrtek zasáhly bouřky, kroupy a tornádo, je ochromená. Některé spoje vůbec nejezdí, další mají zkrácené či změněné trasy. Problémy se týkají zejména autobusů, ale také železniční trati Břeclav–⁠Hodonín. Očekávejte odklony, nepravidelnosti i vynechané spoje, informuje na svém webu společnost Kordis, která provozuje Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje.

Poničená Moravská Nová VesVideo: Aktu.cz

Některé úseky silnic jsou nesjízdné, pro Moravskou Novou Ves, Týnec a Hrušky na Břeclavsku a také pro Hodonín platí policejní uzávěra kvůli rozsáhlým škodám. Záchranáři i politici vyzývají veřejnost, ať do zasažených obcí zatím nejezdí, ani s dobrým úmyslem pomoci postiženým. Mimo provoz je například autobusová linka Břeclav–⁠Hrušky. Linka 572 z Břeclavi do Hodonína končí v Týnci, dál nejede.

Autobusová linka Brno–⁠Hodonín má změněnou trasu, kdo se chce dostat do cílové destinace, musí v Rohatci přestoupit na vlak. Všechna omezení najdou lidé na webu www.idsjmk.cz. Dočasně přerušený je provoz na železniční trati Břeclav–⁠Hodonín.

Vlaky na linkách linek S9 a R13 z Břeclavi do Starého Města u Uherského Hradiště jsou vedeny náhradní autobusovou dopravou. Z důvodu policejní uzávěry nelze zajistit obslužnost zastávek v Hrušce, Moravské Nové Vsi a Lužicích. Pracovníci Správy železnic na místě upřesňují rozsah škod a připravují potřebné opravy, aby bylo možné zasažený úsek zprovoznit co nejdříve, uvedl mluvčí podniku Dušan Gavenda. V úseku je výpadek traťového zabezpečovacího zařízení. Trakční vedení je poškozené.

Kde lze přispět lidem postiženým řáděním tornáda na jihu Moravy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám