Hlavní obsah

ON-LINE: Po tornádu na jižní Moravě je už nejméně pět mrtvých

• Aktualizováno

Bouřky a tornádo, které se ve čtvrtek večer a v noci přehnaly jižní Moravou, po sobě nechaly mohutné škody. Jejich sčítání začalo v pátek ráno po rozednění. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přislíbila finanční pomoc, předem je však jasné, že všechny škody nepokryje. Vývoj na místě sledujeme v on-line zpravodajství.

Katastrofa jako po válce - sestřih videí z HodonínskaVideo: Novinky

 
Článek

13:39 - Pražští záchranáři poslali do obce Moravská Nová Ves speciální záchranářský kamion Golem, který slouží při hromadných neštěstích.

12:42 - V Hodoníně utrpělo škody 35 bytových domů, jeden byl evakuovaný kvůli úniku plynu. Nejvíce potřeba jsou pokrývači, chybí plachty na zakrytí střech.

12:39 - V Lužicích zasáhly bouře třetinu obce a zničily asi 120 domů. Z toho asi do 20 musí jít k zemi, uvedl starosta. Škody počítá ve stovkách milionů.

12:16 - Podle ČHMÚ škody způsobené čtvrtečním tornádem odpovídají síle F3, kdy se rychlost větru pohybuje kolem 219 km/h. Nevyloučil ani vyšší stupeň.

12:15 - Armáda vyslala 150 vojáků z útvaru v Bučovicích, pomohou hasičům v postižených vesnicích na jižní Moravě. Posílí ženijní odřad, který je na místě.

11:59 - Politické hnutí Přísaha zrušilo podobně jako hnutí STAN po ničivé bouři na jižní Moravě veřejný sněm, který se měl konat v sobotu v Ostravě.

11:56 - Tornádo, které řádilo ve čtvrtek na jižní Moravě, způsobilo klientům Generali ČP podle jejího odhadu stovky až tisíce škod za stovky milionů korun.

11:51 - Rakouský prezident Van der Bellen vyjádřil soustrast českým obětem tornáda. Poděkoval také rakouským záchranářům za zásah na jižní Moravě.

Další tornádo na Lounsku? Stebno hlásí škody za desítky milionů

Domácí

11:50 - Bez proudu po bouřkách bylo v Česku dnes po 11. hodině asi 30 500 odběratelů. Nejvážnější situace je stále na jižní Moravě, kde je bez proudu 18 700 odběratelů.

11:42 - Bouře značně poničila i obec Stebno u Kryr na Lounsku. Meteorologové nevylučují, že místo zasáhlo tornádo. Škody jsou v řádech desítek milionů korun.

11:40 - Hasiči už prošli bouřemi nejvíc postižené obce, řekl jihomoravský hejtman Grolich. Nečeká, že by záchranáři našli další zraněné či mrtvé.

Česko žádá EU o pomoc oblastem postiženým tornádem

Evropa

11:39 - Policie má po bouřkách na jižní Moravě potvrzeno pět obětí. Desítky lidí utrpěly zranění.

11:36 - Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau vyjádřil soucit s lidmi na jižní Moravě, které postihlo tornádo. Vzkázal jim, že Polsko je připraveno pomoci.

11:25 - Dolní Bojanovice na Hodonínsku nabízí pomoc bouří nejvíce zasaženým obcím. Na začátku týdne přitom dvě třetiny obce poničila jiná bouře.

„Loni jsme doplatili hypotéku.” Z domu v Lužicích mají trosky, musí ho strhnout

Domácí

11:19 - Sbírky na pomoc obcím na Moravě vznikají po celé zemi. Na dárcovských kontech se sešly už desítky milionů korun, Nadace Via registruje asi 36 milionů korun.

11:10 - Bouře s krupobitím na jižní Moravě poškodila církevní stavby. Kostel v Moravské Nové Vsi přišel o krov a vitráže, v Hruškách spadla kostelní věž.

11:09 - Na pomoc s odstraňováním následků čtvrtečního tornáda pošle prezident Miloš Zeman na Moravu příslušníky Hradní stráže. Informoval o tom mluvčí Hradu Ovčáček.

Zeman vyslal na jižní Moravu Hradní stráž

Domácí

11:08 - Nemocnice v Hodoníně hospitalizovala celkem 45 lidí, šest z nich je ve vážnějším stavu. Ošetřila již celkem 83 lidí.

„Šlo především o tříštivé zlomeniny obratlů, poranění hlavy, zlomeniny lebky. Byla to celá škála zranění, od otevřených i uzavřených zlomenin přes poranění břišní dutiny. Ty hodiny pomoci byly děsivé a řekl bych až apokalyptické. Ze všech 45 hospitalizovaných jsou všichni ve stabilizovaném stavu a já doufám, že nedojde ke zhoršení stavu,“ řekl ČT ředitel nemocnice v Hodoníně Antonín Tesařík. Jeden člověk podle něj zemřel.

11:00 - Majetkové škody eviduje po bouřích na jižní Moravě i Vězeňská služba, bezpečnost věznic ale ohrožena není. Vězni pomohou s odklízením následků.

Slovenští politici vyjadřují soustrast a nabízejí pomoc

Evropa

10:55 - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjádřila soustrast všem postiženým přírodní katastrofou na jižní Moravě. „Rozsah škod, materiálních i lidských, je nepředstavitelný. Přeji našim sousedům hodně sil, které budou potřebovat, aby se vyrovnali s následky pohromy.“

Slovenský premiér Eduard Heger potvrdil, že s českou stranou aktivně komunikuje a na místě už zasahuje sedm slovenských sanitních vozů. „Ke hranicím se přesunuli hasiči z Bratislavy a z Trnavy,“ uvedl Heger na sociální síti. Předseda slovenské vlády potvrdil, že v případě nutnosti jsou připraveni přijmout pacienty do slovenských nemocnic.

10:46 - V důsledku tornáda a větrné bouře na jižní Moravě je aktuálně bez dodávek zemního plynu zhruba 2500 odběratelů, uvedla distribuční firma GasNet.

Schillerová: Podnikatelé postižení tornádem mohou požádat o snížení záloh i zpětně

Ekonomika

10:40 - Slovensko nabídlo Česku po ničivé bouři pomoc s ubytováním, lidé organizují sbírku věcí. Výpadky v dodávkách elektřiny hlásí část Slovenska.

10:30 - Bouřky na jižní Moravě zničily podle policie stovky domů, škoda bude odhadem desítky až stovky milionů. V obcích zasahují stovky policistů i hasičů.

10:20 - Podnikatelé v oblastech postižených bouřkami a tornádem budou moci požádat o snížení záloh na daních i zpětně. Ministerstvo financí to finalizuje, uvedla  ministryně Alena Schillerová.

STAN ruší sjezd, Spolu pozastavuje kampaň a posílá 1,5 milionu

Domácí

10:18 - Vinohrady v Lužicích jsou zdevastované, zcela zničené je i Agrodružstvo v Moravské Nové Vsi. Pod sutinami zahynulo 30 býků, kteří tam byli na výkrm.

10:12 - Šéf Asociace krajů: Většina krajů je připravená finančně pomoci jihomoravským obcím postiženým tornádem. Stát může využít hasičské sbory všech krajů.

10:10 - Podle informací České televize už na následky čtvrteční bouře na jihu Moravy zemřeli čtyři lidé.

Hrušky na Břeclavsku: Obec uzavřela policie, hrozí únik plynu

Domácí

10:05 - Dvoučlenné týmy z úřadů práce začaly v zasažených obcích vyřizovat mimořádné dávky až 57 900 korun, peníze vyplatí na místě, řekla ČTK mluvčí úřadu.

10:02 - Na jižní Moravě jsou desítky mobilních vysílačů mimo provoz kvůli přerušené dodávce proudu. Několik základnových stanic tornádo zničilo.

9:59 - V Brně zasedne příští týden v pátek mimořádně zastupitelstvo. Poskytne finanční pomoc deset milionů korun obcím zničeným bouří a tornádem.

Dálnice D2 nefunguje, tornádo zastavilo dopravu

Krimi

9:56 - Čtvrteční tornádo v obci Hrušky na Břeclavsku zničilo třetinu obce, většina domů má poničené střechy. Do nejpostiženější části se lidé zatím nedostanou.

9:50 - Statici s policisty zjišťují na Hodonínsku stav poškozených budov. Domy, které označí páskou, jsou životu nebezpečné, lidé do nich nemají vstupovat.

9:48 - Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je v terénu cca 550 hasičů, z toho dva týmy s těžkou technikou, 56 lidí záchranného útvaru a dva týmy USAR po 36 lidech. Zasahovalo skoro 600 policistů, momentálně jich je nasazených 250. Nasazeno je rovněž 20 vojáků s technikou, dalších 150 je připravených okamžitě nastoupit.

9:36 - Hnutí STAN po ničivé bouři na jižní Moravě zrušilo sobotní sněm. Koalice Pirátů a STAN přerušila kampaň, stejný krok oznámil i lídr Spolu Fiala.

9:32 - Pozemkový úřad uvolnil 100 milionů korun na pomoc lidem na Moravě. Lesy ČR poskytnou majitelům zničených domů dříví nebo finanční dar, uvedlo ministerstvo zemědělství.

9:28 - ŘSD vyzvalo řidiče, aby se vyhnuli D2. Dálnice je na 50. kilometru u Břeclavi stále uzavřena kvůli spadlým drátům elektrického vedení, tvoří se kolony.

Rychlost větru dosáhla 219 km/h, domy neměly šanci

Domácí

9:24 - Hasiči z Karlovarského kraje nabídli kolegům z Jihomoravského kraje pomoc ve formě speciálně složené skupiny hasičů a techniky pro záchranné a likvidační práce.

9:20 - Radnice v Břeclavi a Hodoníně vyzývají lidi, aby nechodili na postižená místa. Soustředí se na koordinaci pomoci a shánění ubytování pro obyvatele.

9:12 - Podle informací Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje jejich posádky převezly do nemocnic 63 pacientů. Tři lidé s mnohočetnými vážnými poraněními zemřeli.

8:52 - Stát uvolní na pomoc obcím po bouři 420 milionů korun. Lidem na obnovu zničeného bydlení nabídne až pět milionů, z toho dva miliony jako dotaci, zbytek jako úvěr. Oznámila to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Kde lze přispět lidem postiženým řáděním tornáda na jihu Moravy

Domácí

8:48 - Policie má v místě události kolem Hodonína po bouřce stovky policistů, včetně studentů, na místě jsou psovodi. Lokalitu z výšky monitoruje šest dronů.

8:42 - Silnice u Hodonína, Lužic a dalších míst postižených bouří ucpaly kolony. Policisté hlídají příjezdy k zasaženým oblastem se zničenými domy.

Jako kdyby Českem prošla válka, píší v zahraničí

Svět

8:33 - V Nemocnici Břeclav ošetřili po bouřce kolem 70 lidí, 14 pacientů hospitalizovali. Celkem čtyři pacienti jsou na jednotce intenzivní péče.

8:03 - Bouře provázené krupobitím napáchaly v noci ze čtvrtka na pátek škody v Dolních Rakousích, extrémní počasí zasáhlo hlavně oblasti v příhraničí s ČR. Obec Schrattenberg, kterou hraniční přechod spojuje s Valticemi, částečně zasáhlo tornádo, které napáchalo obří škody na jižní Moravě. Živel na rakouské straně hranice poničil skoro polovinu střech.

Zástupce dolnorakouských hasičů Franz Resperger řekl, že krupobití poničilo více než 300 střech, mnoho objektů zalily přívalové deště, vichr vyvracel stromy a trhal elektrické a telefonní vedení. Nejpostiženější jsou okresy Gmünd, Horn, Hollabrunn, Mistelbach, Zwettl a Waidhofen an der Thaya. V okolí Hollabrunnu a Mistelbachu někteří lidé tvrdí, že takové bouřky ještě nezažili a že kroupy doslova „proděravěly” střechy. Nasazeno bylo 1600 hasičů.

7:56 - Na pomoc obcím na Moravě poslali lidé do sbírky Nadace Via do rána 10 milionů korun. Sbírku vyhlásila i Diecézní charita Brno či platforma znesnáze21.

7:49 - Armáda na vyžádání vyslala do postižené oblasti bouří kolem Hodonína jeden odřad. Další těžkou techniku a vojáky přesunuje z Bechyně do Olomouce.

FOTO A VIDEO: Apokalyptická cesta tornáda

Domácí

7:40 - Nesjízdné jsou některé úseky silnic v Moravské Nové Vsi, Týnci a Hruškách na Břeclavsku a také pro Hodonín platí policejní uzávěra kvůli rozsáhlým škodám. Záchranáři i politici vyzývají veřejnost, ať do zasažených obcí zatím nejezdí, ani s dobrým úmyslem pomoci postiženým.

Mimo provoz je například autobusová linka Břeclav–Hrušky. Linka 572 z Břeclavi do Hodonína končí v Týnci, dál nejede. Autobusová linka Brno–Hodonín má změněnou trasu, kdo se chce dostat do cílové destinace, musí v Rohatci přestoupit na vlak. Všechna omezení najdou lidé na webu www.idsjmk.cz. Dočasně přerušený je provoz na železniční trati Břeclav–Hodonín.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči zasahují u poškozených objektů po zásahu tornáda na Hodonínsku a Břeclavsku.

7:38Problémy v dopravě hlásí nejen autobusová, ale i železniční trať mezi Břeclaví a Hodonínem. Cestující musí počítat s odklony i vynechanými spoji, uvedla společnost Kordis, která provozuje dopravní systém Jihomoravského kraje.

7:28 - Správa železnic eviduje zastavení provozu ve čtvrtek večer a v pátek ráno celkem na 22 úsecích tratí. Komplikace se dotkly prakticky celé jižní části republiky.

7:21 - Bez proudu je v ČR po čtvrteční bouřce přes 75 000 odběratelů. Přes 40 000 jich nemá elektřinu na jihu Moravy, kde bouře způsobila nejvíce škod.

7:17 - Veřejná doprava v části jižní Moravy zasažené bouřkami a kroupami je ochromená. Některé spoje nejezdí, další jsou zkrácené, případně mají jiné trasy.

6:47 - Hasiči mají v nejvíce zasažených oblastech jižní Moravy přes 100 jednotek, pomáhá těžká technika i kynologové. Vyhledávají lidi v sutinách.

Foto: Aktu.cz

Následky bouře v Hruškách a Moravské Nové Vsi

6:40 - „Už by nemělo v Česku docházet k tak silným bouřkám, tornáda ani kroupy velikosti tenisových míčků už nehrozí. Naopak počasí na jižní Moravě očekáváme slunečné,“ doplnil Pavel Karas.

6:36 - Meteorolog Pavel Karas pro ČT řekl: „Tornáda jsou nevyzpytatelným jevem, mohou se vysunout i z oblaku, který nesouvisí se silnou bouřkou. Po prvních obrázcích jsem si myslel, že vidím obrázky ze středozápadu USA. Taková tornádová alej u nás nebývá k vidění.“

6:15 - Dálnice D2 od Břeclavi ve směru do Brna je po noční bouřce opět otevřena. Otevřeny jsou nájezdy na křižovatkách Břeclav, Podivín a Hustopeč.

6:14 - Mluvčí záchranky Jihomoravského kraje Michaela Bothová potvrdila, že evidují nejméně tři oběti na životech.

Velmi silné bouřky postupovaly na jižní Moravu od Českých Budějovic přes Valtice. Na Hodonínsku a Břeclavsku se k nim pravděpodobně přidalo i tornádo, přírodní jev v Česku nepříliš obvyklý. Odhaduje se, že jeho síla dosáhla stupně tři až čtyři, tedy rychlosti přesahující až 300 kilometrů v hodině. Jeho přesná dráha zatím není známa, v pátek by se na místo měli sjet odborníci, aby ji určili podrobněji.

Foto: Aktu.cz

Poničené domy v Hruškách

Není zcela jisté, zda na Hodonínsku šlo o tornádo. V jeho případě jde totiž o větrný vír, který se dotýká země. Pokud by se země nedotkl, jednalo by se o tzv. trombu.

Tornádo na Hodonínsku. Zdroj: Juwa

Jisté však je, že nejvíce byly postiženy obce Hrušky, Mikulčice, Moravská Nová Ves či Lužice. Finanční pomoc deset milionů korun již přislíbila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Hučelo to jako vlak. A pak začalo peklo

Domácí

Záchranáři evidují kolem 200 zraněných a nejméně tři mrtvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám