Hlavní obsah

Členové Ztohoven podali stížnost na své obvinění

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice členů Ztohoven podala stížnost proti trestnímu stíhání, které vůči nim minulý týden zahájila pražská policie. Právu to řekl v úterý večer jejich obhájce Michal Pokorný.

Foto: skupina Ztohoven

Červené trenky, které skupina Ztohoven vyvěsila nad Pražským hradem.

Článek

Umělci byli obviněni z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci kvůli tomu, že loni v září vylezli na střechu Pražského hradu a vyměnili prezidentskou standartu za obří červené trenky.

Skupina Ztohoven svým činem podle prohlášení, které k tomu tehdy vydala, prý chtěla poukázat na příklon prezidenta Miloše Zemana k Číně a Rusku.

V usnesení o zahájení trestního stíhání je podle Pokorného uvedeno, že důvodem k provedení performance byla zášť vůči prezidentovi. Sám prý ale netuší, jak k tomuto závěru policie dospěla.

Krádež odmítají

Ztohoven stále odmítají, že by prezidentskou standartu za 33 tisíc korun ukradli. Podle nich ulítla, to ale vyvracejí meteorologové, podle kterých na to byla příliš těžká. Jasné je, že se dodnes nenašla.

Pokorný si myslí, že policie pro krádež nemá důkazy. „Jen se dovozuje, že ze střechy shodili něco velikosti spacáku, takže to měla být ta vlajka, kterou prý dosud nezjištěné osoby odnesly,“ sdělil Pokorný.

Foto: Ztohoven, ČTK

Členové skupiny věší rudé trenky místo prezidentské zástavy

Společně s náklady na opravu střechy Hrad vyčíslil celkovou škodu téměř na devadesát tisíc korun. Podle šetření policie totiž členové skupiny při cestě ke stožáru poškodili břidlicové tašky na střeše, jejichž oprava stála zhruba padesát tisíc korun.

Obhájce členů skupiny dodal, že pokud se prokáže, že škodu na střeše způsobili jeho klienti a náklady na její opravu byly přiměřené, je trojice rozhodnuta ji uhradit.

Uznávají cenu lanka

Jediná škoda, se kterou Pokorný souhlasí, je cena lanka, které prý umělci zničili. „To, že poškodili lanko na stožáru, je pravda, jinak by tam nevytáhli ty trenky,“ řekl Pokorný.

V usnesení je prý také uvedeno, že čin umělecké skupiny mohl být vzorem pro občany, aby útočili na prezidenta. To Pokorný odmítá.

Celou kauzu i nadcházející proces pak zhodnotil slovy: „Řekl bych, že to bude prubířský kámen naší demokracie.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám