Hlavní obsah

Cítil jsem se napaden, řekl soudu muž, který střílel po policistovi

Plzeň

Plzeňský soud začal v pátek řešit incident z loňského října, který skončil střelným zraněním 21leté ženy. Obžalovaným je 41letý Vít Hrdlička, který tehdy na sídlišti Košutka vypálil z plynové pistole na policistu, který střelbu opětoval služební zbraní. Těžce při tom zranil dívku, která s Hrdličkou jela v kradeném voze.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný muž u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Použití zbraně u policisty vyhodnotila Generální inspekce bezpečnostních sborů jako oprávněné. Hrdlička se zodpovídá z výtržnictví a násilí proti úřední osobě se zbraní.

Střelba se odehrála v Kralovické ulici. Kriminalisté v civilu tam tehdy objevili odstavené ukradené osobní auto Fiat Punto. V tom okamžiku k nim přijížděl další vůz Volkswagen Golf se třemi lidmi uvnitř. Jeden z kriminalistů zjistil, že i přijíždějící vozidlo patří mezi odcizené, a společně s kolegou k němu vyrazili.

Na plzeňském sídlišti se střílelo, jedna zraněná

Krimi

„Prokázali se jako policisté a chtěli, aby řidič zastavil. Ten se snažil ujet. Kriminalisté se několikrát pokusili vůz zastavit. Pak se otevřely zadní dveře a obžalovaný nejméně třikrát vystřelil z expanzní pistole směrem k policistům,“ uvedl státní zástupce Robert Merkun. Jeden z kriminalistů střelbu opětoval. „Vypálil také tři rány, přičemž mířil do spodní části vozidla. Řidiči se pak podařilo ujet,“ dodal Merkun.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo střelbyVideo: Patrik Biskup, Právo

Později Hrdlička v autě zjistil, že je spolujezdkyně postřelená. Odvezli ji s řidičem do jednoho z bytů, odkud zavolali pomoc. V bytě pak policie Hrdličku také zadržela.

„Vůbec jsem nevěděl, že jsou to policisté. K autu přiběhli dva chlápci a začali lomcovat s dveřmi. Nic neříkali. V autě nastal zmatek. V té chvíli jsem se cítil napaden. Demonstrativně jsem natáhl plynovou pistoli a průzorem ve dveřích jsem vypálil do vzduchu. Vůbec jsem nezaregistroval, že po nás stříleli. Vše se odehrálo během pár vteřin,“ popisoval Hrdlička dramatickou situaci.

Když z místa odjeli, všiml si, že spolujezdkyně krvácí ze stehna. „Vyčítala mně, že jsem ji postřelil. Já jsem jí vysvětloval, že asi těžko, protože jsem měl plynovku. Zavolal jsem záchranku,“ dodal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Vít Hrdlička

Upozornil také na to, že kdyby věděl, že jde o policisty, tak by rozhodně nepoužil zbraň. „Je jasný, že by stříleli ostrými. Přece nejsem blázen,“ prohlásil obžalovaný muž, který strávil ve vězení celkem 18 let. U soudu se také dušoval, že nevěděl nic o tom, že vozidla jsou kradená. „Toho fiata jsem měl koupit. Tehdy jsem si ho jel prohlédnout,“ vysvětloval Hrdlička.

Hlavní líčení bude pokračovat výpovědí svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám