Hlavní obsah

Chůva jde za smrt dítěte na pět let do vězení. Odstrčila jsem ho kopnutím, hájila se

Praha

Pět let ve vězení stráví Hana Rettová (70), která podle pravomocného verdiktu předloni způsobila smrt devatenáctiměsíčního batolete, které měla jako chůva svěřené ke hlídání. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který zamítl odvolání Rettové a potvrdil tak rozsudek Krajského soudu v Plzni. Rettová odmítala, že by na smrti chlapce nesla vinu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Hana Rettová u soudu

Článek

„Máme za to, že vina obžalované byla jednoznačně prokázána, poškozený zemřel v příčinné souvislosti toho ataku,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. I když se nepodařilo přesně zjistit způsob, jakým Rettová chlapce zranila, musela to být podle soudu jedině ona, protože nikdo jiný dospělý v té době v bytě nebyl, a i znalci v posudku uvedli, že si taková zranění chlapeček sám způsobit nemohl.

Obhájkyně Rettové Lucie Rolníková v odvolání soudu navrhovala, aby červencový rozsudek zrušil a ženu zprostil obžaloby.

„Obhajoba je přesvědčena, že se obžalovaná žádného zločinného jednání nedopustila a její vina nebyla prokázána,“ řekla Rolníková.

„Já se opravdu cítím nevinná. Já jsem dětem dala všechnu lásku, co jsem měla,“ prohlásila na závěr Rettová. „Je mi líto, co se stalo, ale já jsem ho neuhodila, já jsem ho odstrčila kopnutím,“ dodala.

Státní zástupkyně připomněla, že se Rettová sama přiznala ke kopnutí chlapečka, a dodala také, že žena neměla odpovídající vzdělání ani povolení k přivýdělku hlídáním několika dětí najednou.

Za smrt dítěte stojí před soudem chůva. Přiznala, že ho kopla

Krimi

Tragická událost se stala v březnu 2019 v Chebu. „Chtěla jsem ho utěšit, tak jsem ho vzala do náručí. Bránil se a štípal mě. Postavila jsem ho zpátky na zem. Začal mě tahat zase za nohu, tak jsem ho kopla, že upadl na zadek. Nebylo to ale vší silou,“ popisovala Rettová v květnu u plzeňského krajského soudu. Podle něj si však žena musela být vědoma, že podobný kop může mít pro tak malé dítě i fatální následky.

Poté už byl chlapeček klidný, až zakřiknutý. Rettova podle svých slov usoudila, že je konečně unavený, a uložila ho do postele. Po dvou hodinách si pro něj přijel otec a zjistil, že je syn bezvládný a špatně dýchá. Rettová tak až na popud otce zavolala záchranku, která chlapečka odvezla do karlovarské nemocnice, odkud byl poté transportován do pražské motolské nemocnice. Tam ale přes veškerou snahu lékařů po týdnu zemřel.

Za smrt dítěte jde chůva na pět let do vězení. Přiznala, že ho kopla

Krimi

Rettová u plzeňského soudu odmítla žalobu s tím, že na smrit chlapečka nenese žádnou vinu. Podle ní byl na rozdíl od ostatních dětí problematický. Vztekal se, bouchal do dveří, nechtěl jíst ani pít. „Měla jsem co dělat, abych ho vůbec mohla svléknout. Už jsem ho dál nechtěla hlídat,“ řekla také Rettová, která hlídala děti v chebské vietnamské komunitě skoro dvacet let.

Znalci psychologové se shodli v tom, že motivem mohla být frustrace z chování dítěte, které obžalovaná žena znala krátce a které mělo velký problém s adaptací na nové prostředí.

Rettová musí také zaplatit rodičům zemřelého chlapce milion korun, dalších zhruba 360 tisíc korun pak pojišťovně. Navíc má pět let zákaz hlídat děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám