Hlavní obsah

Chemik podle obžaloby vařil pervitin, doma měl bojový plyn i výbušninu

Právo, Petr Kozelka
Brno

Před rokem vyděsil Kyjov zásah policistů, kteří vtrhli do jednoho z místních rodinných domů. Na místě pak objevili velkokapacitní varnu pervitinu a také sklad chemických látek. V pondělí stanul před brněnským krajským soudem majitel domu František Matura alias Chemik, kterého obžaloba viní z výroby drog a obecného ohrožení. Obžalováno je i dalších pět lidí.

Případ chemické drogové laboratoře u Krajského soudu v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Kromě Matury čelí obžalobě ještě Radek Zicha, Miroslav Maňák, Jan Moravanský a Marian Prášek. Ti se podle žalobce v různé míře podíleli na fungování varny, výrobě drog či jejich prodeji.

Když loni na konci dubna vtrhli detektivové z Národní protidrogové centrály do nenápadného domu v Kyjově, možná ani netušili, co všechno za jeho zdmi najdou.

„Obžalovaný Matura za přispění dalších osob vybudoval velkokapacitní chemickou laboratoř pro výrobu metamfetaminu, bez zákonného oprávnění přechovával různé nebezpečné chemické látky a směsi, přičemž je z velké části nevhodně skladoval, a s ohledem na to hrozilo značné riziko, že dojde k výbuchu nebo požáru,“ prohlásil žalobce.

Policista bral pervitin. Když došly peníze, drogu vyráběl, tvrdí obžaloba

Krimi

„Jde o poměrně hustě obydlenou lokalitu nedaleko nádraží, svým jednáním tak obžalovaný vydal větší množství osob v nebezpečí smrti či vážného poranění, mohlo dojít ke zničení nebo k vážnému poškození i okolních nemovitostí,“ zdůraznil žalobce.

U Matury detektivové a hasiči našli stovky litrů chemikálií. Kromě toho měl v plechovce ve sklepě fosgen, což je prudce jedovatá látka, která byla v 1. světové válce použita i jako bojový prostředek.

Vyšetřovatelé v domě našli také výbušninu trinitrotoluen, dělostřelecký granát a také upravenou střelnou zbraň.

Tři výrobce drog poslal soud do vězení. K nižším trestům jim pomohla lítost a doznání

Krimi

Soudní senát v čele s Petrem Jirsou jako prvního vyslechl Mariana Práška, který měl od Matury kupovat drogy. Prášek se před soudem hájil, že od muže s přezdívkou Chemik kupoval primárně slivovici, známý jej ale dotlačil k tomu, aby od něj bral i pervitin.

„Maturu jsem měl za živnostníka a zemědělce, nakupoval jsem od něj vyhlášenou slivovici, nebyla drahá a byla kvalitní. Pak mě jeden známý umluvil, abych od něj koupil i něco jiného, tlačil na mě, tak jsem tam párkrát něco vyzvedl. Budu toho celý život litovat. Navíc jsem z toho ani nic neměl,“ sypal si popel na hlavu Prášek.

Soud bude v projednávání případu pokračovat výslechem dalších obžalovaných, svědků i znalců, jednání jsou naplánovaná až do konce června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám