Hlavní obsah

Ministerští kašpaři, céres, srdcaři a fotbal jako dělnická třída. Pelta vypovídal u soudu

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta odmítl obžalobu, která mu klade za vinu, že se podílel na manipulacích dotací do sportu v roce 2017. Žádnou škodu prý svým počínáním nezpůsobil. Naopak řekl, že se snažil zachránit financování českého sportu. Obžaloba Peltu viní ze čtyř různých trestných činů včetně podplacení a navedení ke zneužití pravomoci. Hrozí mu až 12 let vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Městský soud v Praze začal řešit kauzu rozdělování sportovních dotací. Na snímku bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Článek

Na manipulacích se podle obžaloby podílela zejména ministerská náměstkyně Kratochvílová, přičemž podle spisu vycházela vstříc přáním a požadavkům Pelty, s nímž měla tehdy milenecký poměr, a také Miroslava Jansty, šéfa České unie sportu (ČSU).

Dotace mělo ministerstvo přidělit tam, kde na tom měli zájem vlivní lidé, neměla rozhodovat kvalita jednotlivých projektů. V úterý zmocněnkyně resortu řekla, že úřad požaduje náhradu škody 1,116 miliardy korun. I přesto, že po vypuknutí kauzy byly dotační programy zrušeny a peníze nebyly vyplaceny.

Dávali jsme do toho srdce, řekl Pelta

S obžalobou Pelta nesouhlasí. „Odmítám, že bych se cítil vinen. Žádný z těch skutků, které mi klade za vinu obžaloba, jsem neudělal, nezpůsobil, nevznikla nikomu žádná škoda. Po třech letech jsem rád, že mám konečně možnost předstoupit před soud, abych mohl ty věci vysvětlit a očistit své jméno,“ začal majitel fotbalového Jablonce.

Pelta a spol. způsobili škodu přes miliardu, tvrdí ministerstvo

Krimi

Upozornil, že pro rok 2017 se změnil systém financování sportu v Česku. Na tom, že měl informace, kam mají být dotace přiděleny, nevidí nic divného, jelikož byl poradcem ministryně i garantem některých dotačních programů.

Vyzdvihl i roli Jansty v českém sportu, jeho obžalování považuje za nespravedlnost. „My jsme do toho dávali srdce, chtěli jsme udržet český sport při životě,“ prohlásil Pelta.

Zkritizoval také práci státního zastupitelství i úniky informací týkající se jeho soukromí do médií. „To šmírování v bytě, to byl normální Pentagon na tom Senovážným,“ připomněl Pelta byt v Praze, který platil tehdejší náměstkyni Kratochvílové a kde se s ní scházel. Ze zmíněného bytu pochází velká část odposlechů, kterými obžaloba disponuje.

Soud s Peltou nezačal, obžalovaná exnáměstkyně nepřišla

Krimi

Že jednal s ministry a náměstky, považoval Pelta za logické. Sám sebe, když byl ve funkci šéfa fotbalu, vnímal jako „ministra sportu“. O peníze podle něj ve sportovním prostředí zuřila válka.

„Já jsem byl zásadní člověk pro sociální smír. Já jsem vždycky říkal, že když se nedomluvíte se mnou, nedomluvíte se s nikým,“ popsal svoji roli.

„Kašpaři bez erudice“

První část obžaloby Peltu viní, že s pomocí Kratochvílové a tehdejšího ředitele odboru sportu na ministerstvu Zdeňka Břízy navýšil objem státní podpory pro fotbalovou asociaci skoro o dvacet milionů. Oběma prý dal „céres“, když viděl původně vyčleněnou částku.

„Já přece nemůžu předstoupit před takhle velkej svaz a říct: ‚Hele kluci, já jsem to myslel dobře, a ono to nedopadlo‘,“ vysvětloval Pelta.

Na ministerské úředníky pohlížel s despektem. „Ministr si vezme nějaký kašpary bez profesní erudice, těm byste nesvěřili ani okresní přebor,“ zlobil se Pelta.

Popřel tvrzení obžaloby, že Kratochvílovou podplatil voucherem na zájezd k moři a zajištěním bytu. Podle něj chtěl Kratochvílové jen pomoci, když ji tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) vystěhovala ze společného bytu kvůli obavám z mediální aféry.

Dělnická třída

Nájem mu prý exnáměstkyně platila. Kratochvílová se tento týden hlavního líčení neúčastní kvůli pobytu v nemocnici. „Když jsem si přečetl, jaké nám státní zástupce navrhuje tresty, tak se nedivím,“ podotkl Pelta.

Peltovy odposlechy: Vůdce poslouchám jak hodinky, řekla mu exnáměstkyně Valachové

Krimi

Ve svém energickém vystoupení se Pelta předsedkyni senátu Lenku Cihlářovou snažil zasvětit i do českého sportovního prostředí.

„My z toho fotbalu jsme spíš taková dělnická třída, myslím jako normální lidi. Vysokoškoláci mají ty jiné sporty jako basketbal, tenis,“ přemítal Pelta.

Nad tím soudkyně zapochybovala. „Musím říct, že moc chytrejch hráčů neznám,“ nedal se někdejší nejvyšší fotbalový funkcionář. Výraznou výjimkou je podle něj bývalý brankář Petr Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám