Hlavní obsah

Soud s Peltou nezačal, obžalovaná exnáměstkyně nepřišla

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kauzu sportovních dotací pražský městský soud v pondělí řešit nezačal. Jedna z obžalovaných, bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová, se k jednání nedostavila, a soudkyně proto hlavní líčení odročila na úterý. Spolu s Kratochvílovou čelí v případu obžalobě i bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta či šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Soud s Miroslavem PeltouVideo: Jakub Kotalík, Právo

 
Článek

Kratochvílová, která je ústřední postavou případu, podle jejího zástupce nepřišla kvůli hospitalizaci v brněnské nemocnici. Ta prý má trvat nejméně dva týdny. „V sobotu se jí přitížilo, byla jí zvýšena medikace,“ sdělil obhájce.

Předsedkyně senátu Lenka Cihlářová reagovala, že soud nemocnici oslovil s dotazem, nakolik je stav Kratochvílové vážný. Podle soudkyně lékaři odpověděli, že se žena může líčení účastnit, byť s častějšími přestávkami. Cihlářová proto Kratochvílové přikázala v úterý k soudu přijít a jednání odročila.

Hrozí jim až 12 let

Státní zástupce podal obžalobu, kterou má Právo k dispozici, na celkem tři různé skutky, přičemž všechny se týkají údajně zmanipulovaného rozhodování o udělování stamilionových dotací ministerstva školství sportovním asociacím.

Peltovy odposlechy: „Faltýnkovi a klukům z Hradu se musí vyhovět“

Domácí

Prvního z nich se podle žalobce Ondřeje Trčky měli v únoru 2017 dopustit Kratochvílová, tamní šéf odboru sportu Zdeněk Bříza, předseda výkonného výboru FAČR Pelta a také jako právnická osoba i samotná fotbalová asociace.

Druhý skutek se týká financí určených České unii sportu (ČUS). Její předseda a nyní také obžalovaný Miroslav Jansta podle státního zástupce nezákonně zasahoval do rozdělování dotačních prostředků, a to prý skrze rovněž obžalovaného generálního sekretáře ČUS Jana Boháče, který byl zároveň členem poradní expertní komise ministerstva.

Odposlouchali byt

Ve třetí části obžaloby se vše točí opět kolem Kratochvílové s Peltou, přičemž žalobce připomněl i jejich tehdejší milenecký poměr. Scházeli se prý v bytě na Senovážném náměstí, kde Pelta podle obžaloby „ovlivňoval a instruoval Kratochvílovou k poskytnutí dotací konkrétním žadatelům, dával jí k takovému postupu pokyny, stanovoval a ovlivňoval i výši dotace pro jednotlivé žadatele“. Všem obžalovaným hrozí pět až 12 let vězení.

Peltovy odposlechy: Vůdce poslouchám jak hodinky, řekla mu exnáměstkyně Valachové

Krimi

Zmíněný byt, který policie odposlouchávala, Pelta zajistil Kratochvílové. Nájemcem nemovitosti byla fotbalová asociace a nájemné včetně služeb a energií bylo podle Trčky hrazeno z peněz poskytovaných přes prostřednici Peltou.

V květnu 2017 policie zadržela a obvinila Kratochvílovou i Peltu a na ministerstvu školství udělala razii. Fotbalový boss strávil ve vazbě od 5. května zhruba měsíc, náměstkyně byla propuštěna až ke konci července. Kvůli kauze rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám