Hlavní obsah

Pelta a spol. způsobili škodu přes miliardu, tvrdí ministerstvo

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U pražského městského soudu v úterý začalo hlavní líčení v kauze údajně zmanipulovaných stamilionových sportovních dotací, v níž čelí obžalobě bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta či šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta měl dobrou náladu.

Článek

Zmocněnkyně ministerstva školství, které dotace sportu rozdělovalo, u soudu řekla, že úřad požaduje náhradu škody 1,116 miliardy korun. Český olympijský výbor (ČOV) ani Česká obec sokolská (ČOS), jež v případu figurují jako poškozené strany, náhradu nenárokují.

Případ měl trestní senát začít řešit už v pondělí. Jenže k soudu se nedostavila ústřední postava celé kauzy – bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Její právní zástupce vysvětlil, že obžalovaná žena byla hospitalizovaná v brněnské nemocnici. Soudkyně Lenka Cihlářová proto jednání odročila na úterý a přikázala ji přijít. Kratochvílová v úterý požádala, aby líčení do pátku proběhlo bez její účasti, čemuž nakonec soudkyně vyhověla.

Soud s Peltou nezačal, obžalovaná exnáměstkyně nepřišla

Krimi

Krom Pelty a Jansty usedli na lavici obžalovaných i generální sekretář ČUS Jan Boháč a někdejší podřízený Kratochvílové Zdeněk Bříza, který na ministerstvu v minulosti vedl odbor sportu. Obžaloba se ale týká i samotných sportovních organizací FAČR a ČUS, jejichž zástupci stejně jako výše jmenovaní vinu odmítají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Státní zástupce Ondřej Trčka podal obžalobu na celkem tři různé skutky, přičemž všechny se týkají údajně zmanipulovaného rozhodování o udělování stamilionových dotací ministerstva školství sportovním asociacím v roce 2017. Peníze na sport podle vyšetřovatelů tehdy neměly být ministerstvem rozdělovány na základě kvalit jednotlivých projektů, ale podle zájmů vlivných lidí.

Na manipulacích se měla podílet zejména ministerská náměstkyně Kratochvílová, přičemž podle spisu vycházela vstříc přáním a požadavkům Pelty, s nímž měla tehdy milenecký poměr, a také údajně Jansty. Všem obžalovaným hrozí pět až dvanáct let vězení.

Obžaloba nerozumí dotacím, řekl Bříza

Po přečtení obžaloby začal jako první obšírně vypovídat Bříza. „Cítím se nevinen. Obžaloba nepochopila dotační programy vypisované ministerstvem školství a pokusím se to tady dokázat,“ prohlásil Bříza. Myslí si také, že obžaloba obsahuje spoustu chyb a vad.

Navíc Bříza zmínil, že sama tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) mu oznámila, že Pelta a Jansta jsou poradci náměstkyně Kratochvílové.

Bývalý šéf českého fotbalu se zatím ke slovu před soudem nedostal. Fotografové ho však zachytili v dobrém rozmaru během přestávky na chodbě, když před ostatními předváděl čápa. Velký čáp je totiž Peltova přezdívka.

Peltovy odposlechy: „Faltýnkovi a klukům z Hradu se musí vyhovět“

Domácí

Obžaloba disponuje odposlechy, na nichž zaznívají v souvislosti s přidělováním sportovních dotací i jména českých politických špiček. Některé záznamy policie pořídila v bytě na Senovážném náměstí v centru Prahy, který Pelta zajistil Kratochvílové. Nájemcem nemovitosti byla fotbalová asociace a nájemné včetně služeb a energií bylo podle žalobce Trčky hrazeno z peněz poskytovaných přes prostřednici samotným Peltou.

Údajné manipulace s udílením dotací zarazila v květnu 2017 policie, když zadržela a obvinila Kratochvílovou i Peltu a na ministerstvu školství udělala razii. Fotbalový boss strávil ve vazbě od 5. května zhruba měsíc, náměstkyně byla propuštěna až ke konci července. Kvůli kauze tehdy rezignovala ministryně školství Valachová a dotační programy byly zrušeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám