Hlavní obsah

Česko zažije od ledna druhé největší propouštění vězňů v historii

Právo, jfk, ner, hon, ib

Druhé největší propouštění vězňů v souvislosti se změnou legislativy čeká na Nový rok Českou republiku. Na přelomu let 2001 a 2002 podle ministerstva spravedlnosti opustilo věznice kolem tří tisíc lidí, nyní to podle úřadu budou řádově stovky. Začátkem ledna totiž začíná platit nový trestní zákoník, který ruší některé trestné činy. Propouštění se týká lidí, kteří za ně byli odsouzeni.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudce právě podepisuje příkaz k propuštění jednoho z vězňů.

Článek

O propouštění vězňů uvědomilo ministerstvo spravedlnosti policii i městské úřady. Například Okresní soud v Ostravě rozešle první příkazy k propuštění vězňů odsouzených za činy, které od 1. ledna nejsou trestné, už v těchto dnech.

„K 1. lednu rozešleme 33 příkazů k propuštění,“ řekl Právu mluvčí soudu Igor Krajdl.

„Asi patnáct odsouzených máme v Příbrami, další jsou v Ostravě-Heřmanicích, Opavě, Karviné, Stráži pod Ralskem a ve Vinařicích,“ vypočítal věznice, odkud budou pachatelé lehčích zločinů propuštěni. Většina z nich byla odsouzena za opakované drobné krádeže nebo za jízdu bez řidičského oprávnění.

Promíjet se však budou i jiné tresty, než je odnětí svobody. „Čtvrtého ledna budu vydávat 35 rozhodnutí o nevykonání trestu. Ta se týkají podmíněných trestů, trestů obecně prospěšných prací a zákazů činnosti,“ podotkl Krajdl.

Každého z ostravských trestních soudců čeká kolem 50 až 70 veřejných zasedání na zkrácení trestu. „Budeme vydávat zhruba 700 rozhodnutí o nevykonání trestu nebo zbytku trestu. Zkrácených trestů bude zhruba tisíc,“ dodal.

Soudci zdejšího soudu museli projít 5200 spisů k případům, které zde projednali za posledních deset let. Pracovali na nich už od září, aby stihli všechny kauzy prostudovat do konce roku.

V Plzni zvýší dohled jen u Borů

Brány věznice v Ostravě-Heřmanicích opustí na Nový rok jen necelé dvě desítky z celkového počtu 853 odsouzených. Přesto kvůli administrativním úkonům bude muset největší severomoravská věznice posílit službu – do práce tak ve sváteční den přijdou například pracovníci výstrojní služby, zdravotníci a vychovatelé.

Policie ale nepřipravuje žádná opatření. „O propouštění pochopitelně víme, ale neočekáváme žádné problémy,“ řekl mluvčí ostravské policie Petr Svoboda.

Mnohem větší propouštění se v souvislosti s novelou zákona očekává až v lednu a únoru. „Dotkne se asi stovky odsouzených, kterým v průběhu dalších měsíců soudy poměrně zkrátí tresty. Jde o odsouzené za delikty, které přestanou být trestnými činy,“ řekl mluvčí ostravské věznice Vlastimil Nohejl.

Z pardubické věznice, která byla před několika lety upravena na zařízení pro odsouzené za závažné trestné činy, bude propuštěna podle ředitele Jiřího Treglera asi třicítka odsouzených. Podle informací Práva žádné opatření nepřijalo ani krajské policejní ředitelství, ani město Pardubice.

Policie zvýší kvůli novoročnímu propuštění některých vězňů dohled v okolí borské věznice. „Žádné speciální akce po městě ale nechystáme,“ řekla Právu západočeská policejní mluvčí Martina Hábrová. Místní strážníci posílení hlídek neplánují.

Plzeňské vězení má 1. ledna opustit necelá čtyřicítka trestanců. Pobyt v „Hotelu Hvězda“ si vysloužili třeba za řízení bez řidičského průkazu nebo za drobné krádeže. Cesta ke svobodě pro ně začne hned na Nový rok ráno.

Už v sedm ráno pracovníci věznice pojedou pro propouštěcí příkazy ke Krajskému soudu v Plzni. „Propouštění absolvují výstupní lékařskou prohlídku, na finančním oddělení dostanou zápočtový list a potvrzení o zaměstnání, tedy pokud u nás pracovali, a příslušnou finanční hotovost,“ sdělila mluvčí věznice Jana Bartošová.

Reklama

Výběr článků

Načítám