Hlavní obsah

Celníci zadrželi na hranicích miliony nevyhovujících roušek

Celníci v rámci šestitýdenní kontrolní akce nepustili do Česka více než šest milionů nevyhovujících roušek a respirátorů, 9000 chirurgických nástrojů, 2500 testovacích sad na covid-19 a další zdravotnický materiál. Kontroly byly součástí celosvětové celní operace.

Foto: Celní správa

Materiál zadržený celníky

Článek

Materiál nevyhovoval posudkům Státního ústavu pro kontrolu léčiv a České obchodní inspekce. Cílem celní akce bylo zamezení pohybu nelegálních a nezákonných léčivých přípravků, zdravotnických prostředků a biocidních přípravků. V tiskové zprávě o tom v pátek informovala mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Hodnotu zadrženého zboží celníci vyčíslují. „Operace se celosvětově zúčastnilo 99 celních správ, které po dobu 63 dní cíleně kontrolovaly zásilky zboží, podle kontrolního seznamu WCO (Světová celní organizace), určené pro pandemii,” uvedla Prudičová.

Foto: Celní správa

Materiál zadržený celníky

V souvislosti s celosvětovým bojem proti pandemii celní správy zaznamenaly zvýšený výskyt nelegálních zásilek. Správy podle ní celkem odhalily 1233 případů a zadržely 1683 podezřelých. Nejvíce, 515 případů, zaznamenali celníci podle mluvčí v Evropě.

Filipínci objevili v kontejneru vzácný McLaren, majitel ho kvůli daním vydával za Porsche

AutoMoto

Čeští celníci se podle Prudičové zaměřili na dodržování práv duševního vlastnictví, obecnou bezpečnost výrobků a na biocidní přípravky. „Kontrolní činnost celníci zacílili na osobní ochranné prostředky a zdravotnické prostředky, jako jsou roušky, teploměry, zdravotnické přístroje (například lékařské ventilátory) a testovací sady na stanovení onemocnění covid-19 a dezinfekční přípravky," popsala mluvčí.

Nejvíce závadného zboží zaznamenali celníci v působnosti Celních úřadů pro Pardubický kraj, Středočeský kraj a Prahu-Ruzyni. Ve 33 případech celníci nepropustili zboží na základě posudků dozorových orgánů. „Na trh tak nebylo uvedeno přes šest milionů nevyhovujících roušek a respirátorů, cca 1700 teploměrů, 2500 testovacích sad na covid-19, 9332 kusů chirurgických nástrojů a téměř 3000 různých zdravotnických přístrojů a příslušenství,” uvedla Prudičová.

Celní úřady také na základě stanovisek ministerstva zdravotnictví zadržely 13 zásilek s biocidními přípravky. V těch bylo podle Prudičové například více než 100 000 dezinfekčních gelů na ruce, 6500 antibakteriálních mýdel nebo 760 000 antibakteriálních ubrousků. „V součtu se jednalo o 92 tun zájmového zboží z oblasti biocidních přípravků," doplnila.

Přehledně: Kde všude jsou nově povinné roušky

Domácí

Prudičová upozornila, že používání necertifikovaných, nefunkčních či padělaných výrobků může mít za následek ohrožení zdraví či bezpečnosti veřejnosti. Celní operaci STOP zorganizoval sekretariát Světové celní organizace spolu s Interpolem, Světovou zdravotnickou organizací, Europolem, Evropským úřadem pro boj s podvody (OLAF) a soukromými společnostmi.

Čeští celníci v celosvětovém srovnání počtu případů obsadili pode Prudičové 15. pozici z 99 států, v rámci evropského srovnání se umístili na šesté pozici z 21 států. Účast na podobných akcích plánují čeští celníci i v budoucnu, dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám