Hlavní obsah

Čech hledaný pro vraždu ve Švédsku kradl v Dánsku

Novinky, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UPPSALA

Sedmadvacetiletý Patrik Dvořák, kterého švédská policie podezírá z vraždy české studentky Šárky Halašové ve švédské Uppsale, byl před devíti dny zadržen v dánském Tönderu pro krádež potravin v supermarketu. Tamní policisté jej však po výslechu propustili.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Dvořáka skutečně Dánové zadrželi, ale v té době na něj ještě nebyl vydán mezinárodní zatykač, takže se nedalo nic dělat," potvrdil informaci mluvčí policejního ředitelství v Uppsale Christel Nordström.

To, že se Dvořák pohyboval v Dánsku, jej nepřekvapilo. "Mezi našimi zeměmi neexistuje hranice," uvedl Nordström, který věří, že podezřelý bude brzy dopaden. "Ten mladý muž dělal na naší univerzitě postgraduální studium, rozhodně to není žádný gangster, který by dokázal zmizet v podsvětí," řekl Nordström.

Vražda ze žárlivosti - pouze dohady

"Oba mladí lidé byli velice dobří přátelé, ale ne milenci. Každý měl svého partnera. Vše nasvědčuje tomu, že Dvořák dívku skutečně uškrtil, motiv ale bude muset vysvětlit on sám. Více v tuto chvíli neřeknu," dodal Nordström.

Spekulace švédského bulvárního deníku Expressen, že muž pohlednou kamarádku tajně miloval a zavraždil ze žárlivosti, nechce policejní mluvčí komentovat. "Jedná se pouze o jejich dohady," uvedl.

Podezřelý student se zřejmě do Česka nevrátil

Česká policie se spojila s rodiči podezřelého, vše ale nasvědčuje tomu, že v zemi není. Podle Danici Hrabalové z policejního prezídia nebyl Dvořák v Česku zařazen do celostátní policejní evidence hledaných osob. "V České republice po něm nelze vyhlásit pátrání, protože je to náš občan a na našem území se trestného činu nedopustil," prohlásila.

V případě, že by do Česka přijel, švédské úřady by zřejmě požádaly o jeho vyslechnutí. České orgány však nevydávají své občany k potrestání do jiných zemí.

"Považuji za velice nepravděpodobné, že by se podezřelý chtěl uchýlit do své vlasti poté, co zavraždil krajanku. Kdyby se to ale stalo, s největší pravděpodobností bychom případ předali české justici a poskytli jí všechnu pomoc," prohlásil Nordström.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám