Hlavní obsah

Bývalý hokejista a radní Plzně Dvořák byl obžalován z dotačního podvodu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Bývalý profesionální hokejista a plzeňský radní pro sport Michal Dvořák (Občané patrioti) půjde před soud. Je jedním z dvojice obviněných, na které podal minulý týden krajský státní zástupce Pavel Hajný obžalobu pro podezření ze zločinu poškození zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Právu to potvrdil Hajný v pátek.

Foto: Archivní foto Město Plzeň

Plzeňský radní Michal Dvořák.

Článek

Podle něho obvinění souvisí s dotačním projektem Sport centrum Božkovský ostrov, v jehož rámci byla v roce 2014 rekonstruována tělocvična Tělovýchovné jednoty Božkov. Jak už Právo informovalo, jedná se o více než čtyřmiliónovou dotaci z regionálního operačního programu ROP Jihozápad. Finanční podporu obdržel sportovní spolek DS Training center, jehož předsedou byl v té době právě Dvořák. Spolek vznikl krátce předtím a také tělocvičnu získal do padesátiletého pronájmu od vlastníka TJ Božkov.

„Jeden z dokladů, které obvinění předložili v rámci žádosti o přidělení dotace, neodpovídal skutečnosti,“ vysvětlil státní zástupce, v čem měl dotační podvod spočívat. Blíže se k tomu vyjadřovat nechtěl.

Sám Dvořák, který po zahájení trestního stíhání letos v dubnu rezignoval na funkci radního, dotační pochybení odmítá. „Jsem přesvědčený o tom, že nedošlo nikde k chybě, že jsme neudělali nic nelegálního a že všechno je tak, jak má být,“ prohlásil už dříve Dvořák, který nadále zůstal v politice jako řadový zastupitel.

Nájem za tisícovku

„Měli jsme právní kancelář a firmu, která příslušnou agendu zajišťovala. Já neumím žádat o dotace, administrovat takové věci,“ prohlásil dále Dvořák, kterému v případě uznání viny hrozí až osm let vězení.

Policie se začala případem zabývat v roce 2015, kdy obdržela trestní oznámení od vedení TJ Božkov. „Nenapadli jsme dotaci, ale nájemní smlouvu s DS Training center,“ uvedla předsedkyně TJ Božkov Miroslava Šteklová.

Ukázalo se totiž, že nájemní smlouvu podepsal bývalý předseda TJ Božkov bez souhlasu členské schůze. Smlouva je uzavřena na padesát let a DS Training center platí nájem tisíc korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie stíhá plzeňského radního Dvořáka

Plzeňský radní Michal Dvořák (Občané patrioti) má problém. Podle informací Práva ho policie společně s dalšími několika lidmi obvinila z dotačního podvodu.

Výběr článků

Načítám