Hlavní obsah

Stíhání exradního Plzně Dvořáka bude kvůli dotačnímu podvodu pokračovat

Právo, Patrik Biskup, Ivan Blažek
Plzeň

Bývalý profesionální hokejista a plzeňský radní pro sport Michal Dvořák (Občané patrioti) neuspěl se stížností proti trestnímu stíhání, které proti němu policie zahájila minulý měsíc pro podezření z dotačního podvodu. Hrozí mu až osm let vězení.

Foto: Archivní foto Město Plzeň

Plzeňský radní Michal Dvořák

Článek

Státní zástupce Pavel Hajný, který dohlíží na vyšetřování případu, Právu ve středu potvrdil, že trestní řízení v této věci bude dál pokračovat. „Stížnosti všech obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání jsem zamítl jako nedůvodné,“ sdělil Hajný.

Kromě Dvořáka je podle Hajného stíhán ještě další člověk a také jedna firma. „Policisté obvinili dvě fyzické a jednu právnickou osobu ze zločinu poškození zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Vůči jedné z těchto fyzických osob je vedeno trestní stíhání ještě za úvěrový podvod,“ uvedl státní zástupce.

Všechna obvinění souvisí podle Hajného s dotačním projektem Sport centrum Božkovský ostrov, v rámci kterého byla v roce 2014 rekonstruována tělocvična Tělovýchovné jednoty Božkov. Jak už Právo informovalo, jedná se o více než čtyřmiliónovou dotaci z regionálního operačního programu ROP Jihozápad. Finanční podporu získal sportovní spolek DS Training center, jehož předsedou byl v té době právě Dvořák. Zmíněná organizace vznikla krátce předtím a získala tělocvičnu do padesátiletého pronájmu od vlastníka TJ Božkov.

Špatné doklady

„Jeden z dokladů, které obvinění předložili v rámci žádosti o přidělení dotace, neodpovídal skutečnosti,“ vysvětlil státní zástupce, v čem měl dotační podvod spočívat. Úvěrového podvodu se měl podle žalobce dopustit jeden z dvojice obviněných už přímo v souvislosti z čerpáním finančních prostředků z dotace. „Předložil rovněž nepravdivý doklad,“ uvedl Hajný. Více se ale k případu nechtěl vyjadřovat.

Podle zjištění Práva budí pochybnosti například finanční krytí celého projektu, které bylo jednou z podmínek pro schválení dotace. DS Training jako žadatel o dotaci doložil dostatek finančních prostředků smlouvou o půjčce na šest miliónů korun uzavřenou v roce 2013 se společností KD Služby, kterou v témže roce založil Dvořák.

Byl to pro nás šok. Zakládali to tu naši dědové, chodíme sem desítky let cvičit.
předsedkyně TJ Božkov Miroslava Šteklová

V účetnictví z roku 2013, které společnost KD Služby zveřejnila v obchodního rejstříku, ale není o této půjčce ani zmínka. Podle údajů o zisku firma za rok 2013 vydělala jen 49 tisíc korun, přičemž hodnotu hmotného majetku uváděla něco málo přes jeden milión korun. Jak dále vyplývá z veřejně přístupných informací o hospodaření firmy, v roce 2013 si vzala úvěr ve výši necelých čtyř miliónů korun, za které nakoupila dvě osobní auta – sportovní verzi Fordu Fiesta za 1,4 miliónu korun a luxusní SUV KIA v hodnotě 2,3 miliónu Kč.

Rezignoval na funkci radního

Sám Dvořák, který po zahájení trestního stíhání rezignoval na funkci radního, dotační pochybení odmítá. „Jsem přesvědčený o tom, že nedošlo nikde k chybě, že jsme neudělali nic nelegálního a že všechno je tak, jak má být,“ prohlásil Dvořák, který nadále zůstal v politice jako řadový zastupitel.

„Měli jsme právní kancelář a firmu, která příslušnou agendu zajišťovala. Já neumím žádat o dotace, administrovat takové věci,“ prohlásil dále Dvořák.

Policie se začala případem zabývat v roce 2015, kdy obdržela trestní oznámení od vedení TJ Božkov. „Nenapadli jsme dotaci, ale nájemní smlouvu s DS Training center,“ uvedla předsedkyně TJ Božkov Miroslava Šteklová.

Ukázalo se totiž, že nájemní smlouvu podepsal bývalý předseda TJ Božkov Adolf Bláha bez souhlasu členské schůze. Je uzavřena na padesát let a DS Training center platí nájem tisíc korun měsíčně.

„Byl to pro nás šok. Zakládali to tu naši dědové, chodíme sem desítky let cvičit. Teď nás odsud vyšoupli. Museli jsme se nějak bránit,“ uvedla Šteklová.

Podle Dvořáka se z chátrající tělocvičny podařilo udělat moderní objekt, kde zdarma cvičí sto padesát dvě stě lidí. Handicapovaní sportovci, sokolové.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie stíhá plzeňského radního Dvořáka

Plzeňský radní Michal Dvořák (Občané patrioti) má problém. Podle informací Práva ho policie společně s dalšími několika lidmi obvinila z dotačního podvodu.

Výběr článků

Načítám