Hlavní obsah

Byl to osudový omyl pančující mafie, zní z policie

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové vyšetřující aféru jedovatého alkoholu postoupili v hierarchii do vyšších pater a začali rozkrývat síť hlavních distributorů. Pracují hlavně s verzí, že smrtící metanol v jejich lahvích nebyl záměr, ale osudový omyl.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Minulý týden zadrželi celníci na Olomoucku na 1300 litrů podezřelého alkoholu. Ilustrační foto.

Článek

Právu to řekl dobře informovaný zdroj blízký policejnímu vyšetřování. To v posledních dnech nabralo na obrátkách, podle policejního prezidenta Martina Červíčka už bylo obviněno celkem 23 lidí a dalším podezřelým je policie na stopě. [celá zpráva]

Podle informací Práva se policie při pátrání dostala mezi pančující šlechtu. „Tady už se bavíme o lidech, kteří mají auta a vily za milióny,“ řekl Právu zdroj s tím, že jde o rovinu velmi solidně zajištěných a etablovaných distributorů nelegálního alkoholu. Na klíčovou otázku, tedy kde je původní zdroj jedovatého alkoholu, ale policie odpověď zatím nemá.

Podle všeho to byla fatální chyba s fatálními následky.
zdroj Práva blízký policejnímu vyšetřování

„Teď se vyšetřuje, jestli už máme přímo výrobce, nebo zda to kupovali ještě od někoho výše,“ poznamenal dobře informovaný zdroj.

Zároveň doplnil, že policie pracuje hlavně s verzí, že ze strany obchodníků s černým alkoholem nešlo o úmysl: „Podle všeho to byla fatální chyba s fatálními následky.

Podobná aféra není samozřejmě nic, co by se těmto lidem hodilo, nemyslíme si, že to dělali schválně.“

Za vším je snaha vydělat za každou cenu. Smrtící dávka metanolu se totiž do nelegálních lahví mohla dostat např. při umělém navyšování obsahu alkoholu v jednotlivých produktech.

Metanol zvyšuje procenta alkoholu

Pro Právo to naznačil soukromý detektiv, který před rokem na objednávku velkých a zavedených likérek mapoval tuzemský černý trh s alkoholem.

„Metanol se tam leje, když potřebují dohonit pár chybějících objemových procent alkoholu. Tady to ale zřejmě někdo přehnal,“ myslí si soukromý detektiv. Podle něj je pravděpodobné, že jednotliví menší výrobci nakupovali takto „nadopovaný“ líh u jednoho výrobce.

Princip výroby pančovaného alkoholu spočívá v tom, že se místo potravinářského lihu zatíženého velkou spotřební daní používá technický denaturovaný líh.

„Je to obrovský byznys a zejména na Moravě je do něj zapojeno velké množství lidí. Funguje rozsáhlá síť výrobců a pak distributorů, kteří od nich pančovaný alkohol vykupují a přeprodávají dál, např. do hospod, stánků nebo na diskotéky,“ popsal detektiv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám