Hlavní obsah

Byl agresivní, chtěl nahlédnout do auta, vysvětloval policista soudu zadržení studenta

Novinky, bad
Praha

Výslechem svědků pokračoval v pátek Obvodní soud pro Prahu 2 v projednávání případu údajného mlácení a fackování gymnazisty na policejní stanici. Jedním ze svědků byl i velitel zákroku proti mladíkovi. Podle něj byl mladík vulgární a agresívní.

Foto: Novinky

Obžalovaní policisté Martin Kopp a Jan Nekvapil (s berlemi) u Obvodního soudu pro Prahu 2 při minulém jednání

Článek

Soud vyslechl jednoho z policistů, kteří se loni na pražských Vinohradech rozhodli zakročit proti tehdy devatenáctiletému mladíkovi. Ten šel s několika kamarády a štěnětem kolem několika skupin policistů i vojáků, kteří tehdy byli po Praze rozmístěni kvůli údajné teroristické hrozbě.

Student byl tehdy podle svých slov frustrován z událostí v politice a dění kolem návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a vykřikl směrem k vojákům a policistům, že by se měli stydět za čínského prezidenta. Policisté tvrdí, že své sdělení okořenil vulgarismy.

„Začal na nás pořvávat vulgarismy, sprostá slova. Nadával nám do nějakých zm**ů, že bychom se měli stydět,“ uvedl zasahující policista. „Rozhodli jsme se ho zkontrolovat, protože se nám jeho jednání nepozdávalo. Pohoršilo nás,“ dodal.

S kolegou tedy vyrazili ke skupince, prý jim chtěli „nějakým způsobem domluvit“. „Vzbudil veřejné pohoršení na ulici, kde byli i civilisté,“ vysvětloval soudu policista.

Snažil se nahlédnout do auta

Mladík odmítal předložit občanský průkaz a chtěl si celou věc natočit. Jeden z policistů ale měl za to, že student vytahuje zbraň, a vyrazil mu telefon z ruky. Podle policistů se choval navíc agresívně. „Jeho agresivita spočívala v tom, že se snažil dostat k vozidlu a nahlédnout do něj,“ vysvětloval policista zákrok proti mladíkovi.

Policisté potom spoutaného studenta odvezli na služebnu, kde ho měli podle obžaloby policisté Jan Nekvapil a Martin Kopp fackovat a mlátit. Oba obžalovaní jakoukoli vinu při minulém jednání popřeli. [celá zpráva]

Soud vyslechl i jednoho z mladíkových kamarádů. Ten prý nezaslechl, co vykřikoval směrem k policistům, viděl ale, jak policisté vyrazili studentovi telefon z ruky. Svědek dále uvedl, že jeho kamarád odmítal chvíli předložit občanský průkaz, agresivní ale prý nebyl. „Nevím o tom, že by se choval agresívně, jen požadoval důvod výzvy k předložení občanského průkazu,“ uvedl svědek.

Kvůli předvolání dalších svědků soudkyně Iva Fialová jednání odročila na konec září. Policistům hrozí v případě odsouzení až pět let za zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám