Hlavní obsah

Obvinění, že na služebně fackovali a škrtili mladíka, policisté u soudu odmítli

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před Obvodním soudem pro Prahu 2 stanuli v pátek dva policisté, kteří podle obžaloby měli loni v březnu na služebně fackovat a škrtit předvedeného studenta gymnázia. Tehdy devatenáctiletý mladík se podle nich nevybíravě vyjadřoval na adresu policie a armády. Oba příslušníci obžalobu odmítli s tím, že studenta nijak nenapadli. Za zneužití pravomoci úřední osoby policistům hrozí až pět let vězení.

BEZ KOMENTÁŘ: Obžalovaní policisté Nekvapil a KoppVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Před Obvodním soudem pro Prahu 2 stanuli v pátek dva policisté, kteří podle obžaloby měli loni v březnu na služebně fackovat a škrtit předvedeného studenta gymnázia. Tehdy devatenáctiletý mladík se podle nich nevybíravě vyjadřoval na adresu policie a armády. Oba příslušníci obžalobu odmítli s tím, že studenta nijak nenapadli. Za zneužití pravomoci úřední osoby policistům hrozí až pět let vězení.

Incident se stal den po odjezdu čínského prezidenta poblíž pražských Riegrových sadů.

Poškozený byl podle svých slov s přáteli a psem na procházce, když se vraceli na tramvaj, procházeli kolem skupiny policistů a vojáků, kteří byli po Praze rozmístěni kvůli údajné zvýšené teroristické hrozbě.

„Ve víru událostí v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v Praze se ve mně vzedmul jakýsi nával negativních emocí a v rámci toho jsem zvolal směrem: ‚Styďte se za čínského prezidenta!',“ popisoval mladík. „Ruply mi nervy, protože jsem byl frustrován událostmi v politice,“ dodal.

Nervózní vojáci

Podle policisty ale na skupinu mladík volal vulgarismy jako ču*áci nebo zm*di. „Popravdě řečeno jsme konali nejen proto, že nám to přikazuje zákon ale i proto, že tam byli příslušníci armády. (...) Byli nervózní a rozhlíželi se po policistech, jestli začne někdo něco dělat,“ vysvětlil zákrok obžalovaný podpraporčík Jan Nekvapil (36). „Jsem si docela jistej, že jsem nepoužil žádných vulgarismů,“ kontroval mladík.

Policisté sedli proto do auta a skupinku mladých lidí dojeli a vyzvali je, aby se zastavili. Mladík ovšem pokračoval dál, až když policisté výzvu zopakovali, tak se zastavil.

„Vysvětlili jsme mu, že probíhá kontrola totožnosti, protože se choval na ulici nevhodně. Opakovaně odmítal předložit občanský průkaz, opakovaně jsme mu vysvětlovali důvody kontroly totožnosti a jakého jednání se podle nás dopustil,“ uvedl Nekvapil.

Oním jednáním bylo podle policisty „protiprávní jednání spočívající v narušování veřejného pořádku“. Až když mu řekli, že ho vezmou na služebnu kvůli zjištění totožnosti, průkaz předložil.

Během kontroly průkazu se mladík podle policisty „hemžil kolem auta a nahlížel do něj“.

Telefon jako zbraň

„V jednom okamžiku sáhl do svojí kapsy a směrem k mojí osobě vytasil předmět. Situaci jsem vyhodnotil jako možně rizikovou a použil jsem donucovací prostředky, kolega mi přispěchal na pomoc,“ pokračoval Nekvapil.

Po nasazení pout studentovi, Nekvapil zjistil, že tím rizikovým předmětem byl mobilní telefon. „Rozhodl jsem se, že si začnu točit celý ten proces, přišlo nám to všem hrozně absurdní ta situace. Když jsem vytahoval mobil, tak mi ho policista z ruky vyrazil,“ uvedl mladík.

„Telefon může být kvalifikován jako zbraň,“ prohlásil Nekvapil u soudu.

Během převozu na služebnu mladík podle policisty vyjadřoval nesouhlas s jednáním hlídky. „Choval se nevhodně, byť jen slovně,“ řekl Nekvapil.

Odznak v obličeji

Na služebně se mladík dožadoval telefonátu otci, Nekvapil mu řekl, ať mu sdělí údaje a dotyčná osoba bude kontaktována. Nato se mladík dotazoval na služební číslo, které mu prý Nekvapil několikrát sdělil. Protože prý nerozuměl a na dálku na uniformu neviděl, rozhodl se policista ukázat mu číslo zblízka.

„Když počtvrté nebyl schopen pochopit šest čísel a nerozumí tomu, co jsem říkal, ať si je přečte tam,“ konstatoval Nekvapil s tím, že se jednalo o „přiblížení trupu k jeho obličeji za účelem předložení služebního čísla“. Poté mladíkovi prý luskl u levé tváře prsty s tím, ať se probere. Student ale situaci popsal poněkud jinak. „Odznakem mě strčil do obličeje a vrazil mi z jedné a druhé strany facku,“ řekl mladík.

Student na služebně údajně svým stylem sezení překážel ostatním příslušníkům.

„Byl arogantní, narušoval veškeré úkony, které na místě probíhaly. Neustále dával nohy do cesty, mohlo dojít k nějakým škodám,“ uvedl druhý z obžalovaných policistů Martin Kopp (24).

„Neměl jsem pocit, že bych vadil v průchodu,“ vypověděl poškozený. Jeden z policistů mu prý strčil do nohou a řekl mu, že „vypadá jako buzerant a kalhoty má nasrávačky“.

Nemá se, co vyptávat

Kopp pak studenta odvedl do vedlejší místnosti, kde mu přikázal ukázat obsah batohu a kapes. Jinak se ho podle svých slov nedotýkal. I tuto situaci ale mladík popsal jinak. „Vzal mě ke zdi, chytil mě pod krkem a řekl mi, že se nemám nikdy vyptávat policistů, proč mě identifikujou a jestli tomu rozumím. V tu chvíli mě škrtil a potom mi dal ještě facku,“ řekl poškozený.

Podle Nekvapila se při propuštění ze služebny mladík prý omluvil, že byl opilý (u soudu mladík uvedl, že měl dvě piva) a že to přehnal. Policista mu vysvětlil, že když mu policisté něco řeknou, tak je povinen se úkonům podrobit a následně si může stěžovat. Nekvapil obžalobu jako takovou odmítl. „Skutky popsané v obžalobě považuju za nepravdivé,“ prohlásil policista.

Soud bude pokračovat v polovině srpna výslechem dalších svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám