Hlavní obsah

Bude to dobrý, nadýchněte se. Kamera policisty zachytila drama u požáru alzheimer centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U požáru, který ve středu večer vypukl v domově pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v Roztokách u Prahy a při němž zemřeli dva tamní klienti a dalších 55 lidí bylo zraněno, pomáhali kromě zasahujících hasičů, záchranářů a policistů třeba i hosté nedaleké restaurace. Policie v úterý zveřejnila záběry ze zásahu pořízené kamerou na uniformě jednoho z policistů.

Požár alzheimer centra v Roztokách u Prahy očima zasahujících policistůVideo: Policie ČR

 
Článek

Záběry ukazují, že kromě hasičů bojujících s plameny a záchranářů ošetřujících zraněné měli i policisté na místě napilno.

„Potřebujeme silný chlapy,“ organizuje třeba policista pomoc od lidí přihlížejících požáru.

Práci měl i při evakuaci obyvatel alzheimer centra. „Všechno bude dobrý, nadýchněte se, zvládáte to skvěle,“ povzbuzuje jednu z klientek před tím, než ji spolu s hasiči vynesou ven.

Ve vyhořelém alzheimer centru zrovna opravovali plynovou kotelnu

Krimi

Hasiči ve středu při zásahu vyhlásili nejvyšší, tedy zvláštní stupeň požárního poplachu. S plameny bojovalo až 23 jednotek, což bylo téměř 100 hasičů.

Při evakuaci výrazně pomohli také dobrovolníci. Zapojili se i hosté, kteří zrovna seděli na zahrádce restaurace.

„Když to začalo, tak sem vběhl nějaký hasič a poprosil chlapy na zahrádce, kteří byli silní, aby pomohli. Hasiči nosili ty lidi v dekách ven a tam si je od nich brali civilisté a odnášeli je dál k sanitám. Byla tady na večeři i nějaká doktorka, ta se taky hned zapojila a začala pomáhat,“ vylíčil místní hostinský.

V roztockém Alzheimer centru vypukl rozsáhlý požár.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

„Musím ocenit všechny složky Integrovaného záchranného systému, ať už hasiče, policisty, nebo záchranáře. Zákrok byl naprosto profesionální a perfektní. A stejně tak musím ocenit občany, kteří byli v tu chvíli v okolí a pomohli při evakuaci desítek osob. Neskutečně si toho vážím a smekám před nimi,“ poznamenal místní starosta Jan Jakob (TOP 09).

Policisté ke zveřejněnému videu uvedla, že záběry ukazují v plné síle, jak dramatická byla situace na místě. „Děkujeme hoši, jste borci,“ ocenili zasahující kolegy na sociální síti.

FOTO: Vyhořelé alzheimer centrum v Roztokách u Prahy

Stalo se

Policie začala požár vyšetřovat pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Zabývají se kromě jiného okolnostmi rekonstrukce plynové kotelny, kterou dělníci v budově alzheimer centra v Nádražní ulici prováděli.

Následky požáru alzheimer centraVideo: Aktu.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám