Hlavní obsah

Brněnský invalida pobíral příspěvek na mrtvou matku, vyvázl s podmínkou

Právo, Petr Kozelka

Dlouhých sedm let pobíral 53letý invalida Radek Miler z Brna příspěvek na péči o svou matku, která přitom byla už po smrti. Takto dostal od státu neoprávněně přes 750 tisíc korun. Nyní musí všechny peníze vrátit. Vězení se vyhne - odvolací brněnský krajský soud mu za podvod potvrdil podmínku.

Důchodce pobíral příspěvek na péči na matku, která již zemřelaVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Milerova matka zemřela v roce 2010. Muž nahlásil její smrt úřadům, aby jí dál neposílaly důchod. Příspěvek na péči už ale nijak neřešil.

Podle svých slov měl za to, že když dal státu o skonu své matky vědět, měly si to úřady předat mezi sebou, což se ovšem nestalo. Peníze, které mu dál chodily, se nijak nezdráhal přijmout a používal je na chod domácnosti.

Záhadná smrt ženy v Praze: policistu, v jehož autě ji nalezli mrtvou, neznala

Krimi

Když úřad práce po letech zjistil, že příspěvek je čerpán neoprávněně, rozjela se vyšetřovací mašinérie a muž následně skončil před brněnským městským soudem. Tam se bránil tím, že žil celou dobu v domnění, že peníze mu patří.

„Nepamatuji, kde jsem to tehdy vyřizoval. O matku jsem se staral a nevím, kdy přesně zemřela. Nikdo mi neřekl, že to mám někam nahlásit,“ hájil se. Jenže na takové argumenty soud neslyšel a muže potrestal 2,5 roky vězení s podmíněným odkladem na pět let.

Muž se s trestem nesmířil a podal odvolání. „Státní správa ignorovala svoji zákonnou povinnost kontroly. Nikdo po klientovi nechtěl žádné potvrzení o zdravotním stavu matky. Navíc on její úmrtí nahlásil, čekal tedy, že si to úřady mezi sebou sdělí. Že jejich komunikace nefungovala, nemůže jít k tíži klienta,“ prohlásila před odvolacím senátem mužova obhájkyně Běla Sedláčková.

Naďa z Ruska vylákala od muže z Olomoucka statisíce korun

Krimi

Senát v čele s Markétou Jirsovou ale zůstal neoblomný. „Prokazatelně věděl, že jeho matka zemřela, přesto si peníze nechal. Hájí se mimo jiné i svým zdravotním stavem, podle znaleckého posudku ale neměl žádnou duševní nemoc, ani nebyl nesvéprávný. Sám s penězi hospodařil. Nemohl si myslet, že peníze pobírá oprávněně, když byla matka roky po smrti,“ prohlásila Jirsová.

Soud navíc upozornil, že v době pobírání příspěvku byl Miler dvakrát odsouzen a měl dvě podmínky. „První odsouzení bylo za krádež, výtržnictví, porušování domovní svobody a ublížení na zdraví. Druhé odsouzení bylo za poškození cizích práv. Vzhledem k tomu je trest ještě velmi mírný,“ dodala Jirsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám