Hlavní obsah

Bodyguard ministra dostal podmínku za vesnickou rvačku

Právo, Petr Kozelka

Místo slibné kariéry může mít jednatřicetiletý Daniel Vlachynský z ostudy kabát. Slouží u elitního oddílu majícího na starost ochranu ústavních činitelů, sám pracoval jako osobní strážce ministra vnitra. Jenže před dvěma lety se popral na vesnické diskotéce, za což jej v pátek Okresní soud v Prostějově potrestal tříletou podmínkou za pokus ublížení na zdraví a výtržnictví.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bitka se odehrála před sokolovnou v Otaslavicích na Prostějovsku. Skvěle vycvičený strážce zákona se tam nad ránem podle obžaloby zapojil do bitky před diskotékou. „Bezdůvodně napadl poškozeného, zaklekl jej na zemi a opakovaně jej udeřil pěstí do obličeje,“ řekl státní zástupce Petr Bejšovec s tím, že napadený po útoku skončil v bezvědomí se zlomeným nosem, zraněnou čelistí a zlomenou spodinou očnice.

Vlachynský obžalobu na začátku procesu odmítl. Osudný večer prý po rodinné oslavě na zábavu dorazil a střídmě popil. Když se strhla před sokolovnou bitka, tak se prý jen snažil aktéry od sebe odtrhávat.

Když takto držel dva muže, jeden z nich prý od někoho dostal pár ran pěstí do obličeje, zavrávoral a spadl, přičemž na sebe strhl i policistu. Ten se chtěl na zemi vymanit z jeho sevření, proto jej prý udeřil do hrudníku. Po bitce pak Vlachynský podle svých slov odešel pryč. Napadený skončil po útoku na zemi v bezvědomí a se zakrváceným obličejem.

Podle znalce jen díky šťastné náhodě nedošlo k závažnějšímu zranění oka s trvalými následky.

Takové obhajobě však senát v čele s Petrem Vrtělem neuvěřil a policistu potrestal podmínkou. Odvolací Krajský soud v Brně ale verdikt zrušil, protože obhajoba dodala znalecký posudek z biomechaniky, který konflikt, jejž zachytila venkovní kamera, popisoval v policistův prospěch. Odvolací soud proto nařídil, aby se provedla rekonstrukce na místě činu a aby byl znalec důkladně vyslechnut.

Soudce neuhnul

Ani po nových důkazech ale soudce Vrtěl z původního názoru neuhnul. „Skutek se nemohl odehrát tak, jak tvrdí obžalovaný. Prý se jen snažil dostat ze sevření poškozeného, ale jak by se někdo s takovým zraněním a ještě v bezvědomí po pádu na zem mohl aktivně bránit rukou? No těžko. Poškozený tedy utrpěl zranění poté, co spadl na zem. A kdo nad ním byl v útočné pozici? Obžalovaný,“ zrekapituloval soudce Vrtěl.

„Kvůli posudku z biomechaniky nám odvolací soud případ vrátil, ale znalec pak před soudem své závěry korigoval nebo z nich zcela ustoupil. Všechna zranění poškozeného byla v jednom místě, odpovídají úderu pěstí do obličeje. Připomínám chování obžalovaného na diskotéce, kde dvě hodiny předtím naprosto bezdůvodně napadl úderem jiného návštěvníka a složil ho k zemi. Je to stejný útok, jaký předvedl poté v souzené věci,“ dodal Vrtěl.

Metnar ho chválil

Vlachynský sloužil jako osobní strážce exministra vnitra a nynějšího ministra obrany Lubomíra Metnara. Ten přitom stejně jako policistovi nadřízení vystavil bodyguardovi pozitivní služební hodnocení. „Vystupuje odměřeně a včas vyhodnocuje rizikové situace, na veřejnosti se chová střídmě,“ shodli se. „Při výkonu povolání se choval klidně, objektivně uvažoval i ve zcela mimořádných situacích, snažil se v případě konfliktu o smírné řešení celé situace,“ stálo v ministrově hodnocení.

Mluvčí ministerstva Jan Pejšek zdůraznil, že k bitce došlo, když obžalovaný působil v ochrance ministra Milana Chovance. „Pan ministr Metnar byl ochráncem o šetření informován. V posudku zhodnotil jeho přístup k plnění pracovních úkolů. Ty plnil dobře, spolehlivě a klidně. Zda tomu mimo službu bylo jinak, ať rozhodne soud,“ upozornil Pejšek.

Trest tří let s podmíněným odkladem na 3,5 roku spojený se stejně dlouhým zákazem navštěvovat kulturní a společenské akce zatím není pravomocný, Vlachynský si verdikt nepřišel poslechnout a jeho obhájkyně si vzala čas na rozmyšlenou, stejně jako žalobce.

Pokud by verdikt nabyl právní moci, Vlachynský by u policie skončil.

Reklama

Výběr článků

Načítám