Hlavní obsah

Osobního strážce ministra Metnara soudí za rvačku

Právo, Petr Kozelka

Slouží u elitního útvaru zajišťujícího ochranu nejvyšším ústavním činitelům, pracoval jako osobní strážce tehdejšího ministra vnitra Lubomíra Metnara. Kariéra policisty Daniela Vlachynského ale může skončit. Státní zástupce je totiž přesvědčen o tom, že policista se zapojil do bitky před vesnickou diskotékou a svému oponentovi málem vyrazil oko. V případě pravomocného odsouzení by muž od policie musel odejít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

Státní zástupce pohnal Vlachynského před soud za potyčku, která se odehrála před dvěma lety před sokolovnou v Otaslavicích na Prostějovsku. Skvěle vycvičený strážce zákona se tam nad ránem dle obžaloby zapojil do bitky před diskotékou. „Bezdůvodně napadl poškozeného, zaklekl jej na zemi a opakovaně jej udeřil pěstí do obličeje,“ napsal žalobce s tím, že napadený po útoku skončil v bezvědomí se zlomeným nosem, zraněnou čelistí a zlomeninou spodiny očnice.

Případ dostal na stůl senát soudce prostějovského okresního soudu Petra Vrtěla. Před ním Vlachynský úmyslný útok rozhodně popřel. Po rodinné oslavě se prý rozhodl večer ještě s kamarádem zajít na diskotéku, kde jen střídmě popil.

Bezdůvodně napadl poškozeného, zaklekl jej na zemi a opakovaně jej udeřil pěstí
státní zástupce

Při bitce se snažil podle svých slov aktéry od sebe odtrhávat. Když takto držel dva muže, jeden z nich prý od někoho dostal pár ran pěstí do obličeje, zavrávoral a spadl, přičemž na sebe strhl i policistu. Ten se chtěl na zemi vymanit z jeho sevření, proto jej prý udeřil do hrudníku.

„Včas vyhodnocuje rizikové situace“

Po bitce pak Vlachynský podle svých slov odešel pryč. Napadený skončil po útoku na zemi v bezvědomí a se zakrváceným obličejem. Podle znalce jen díky šťastné náhodě nedošlo k podstatně závažnějšímu poranění oka s trvalými následky. Policistovi nadřízení i sám Metnar přitom Vlachynskému vystavili velmi pozitivní služební hodnocení.

„Vystupuje odměřeně a včas vyhodnocuje rizikové situace, na veřejnosti se chová střídmě,“ shodli se.

„Při výkonu povolání se choval klidně, objektivně uvažoval i ve zcela mimořádných situacích, snažil se v případě konfliktu o smírné řešení celé situace,“ stálo v ministrově hodnocení.

„K incidentu došlo ještě za ministra Chovance. Lubomír Metnar byl daným ochráncem o probíhajícím šetření informován. V posudku zhodnotil jeho přístup k plnění pracovních úkolů. Ty plnil dobře, spolehlivě a klidně. Zda tomu mimo službu bylo jinak, to nechť rozhodne soud,” uvedl k případu Metnarův současný mluvčí na ministerstvu obrany Jan Pejšek.

Prostějovský soud mimo policisty vyslechl i několik svědků, někteří z nich podpořili verzi policisty, další celou události viděli v úplně jiném světle a policistu usvědčovali z agresivního jednání. Jeden z nich tvrdil, že Vlachynský se na diskotéce choval agresivně a vyzývavě, přičemž se holedbal tím, jak je vycvičen v boji muže proti muži.

Klíčovou roli v případu hrají kamerové záznamy. Nepříliš jasný záznam venkovní situace ukazuje potyčku před diskotékou, kde je vidět i obžalovaný. Další záznam z vnitřních prostor pak policistu zachycuje v situaci, kdy asi dvě hodiny před venkovní bitkou napadá jiného muže, agresivně na něj doráží, a přestože jej několik lidí drželo, na soka míří několika ranami pěstí tak, až tento upadne. Policista před soudem tvrdil, že nic takového si nepamatuje. Senát soudce Vrtěla nakonec uznal policistu vinným z pokusu ublížení na zdraví a výtržnictví.

„Pošlapal etický kodex”

„Choval se agresivně a vyzývavě k ostatním mužům. Je s podivem, že ač vycvičen ke zvládání stresových situací a řešení konfliktů, reagoval tímto agresivním způsobem. Je zarážející, že po činu bezvládnému poškozenému nepomohl, zapojoval se do dalších konfliktů, nepřivolal pomoc, nepočkal na policii,“ uvedl v rozsudku soudce Vrtěl.

„Tímto chováním bez ohledu na spáchaný skutek zcela pošlapal etický kodex policie a výrazně zpochybnil svá dosavadní kladná služební hodnocení,“ dodal soudce a policistovi udělil tříletý trest s podmíněným odkladem na 3,5 roku.

Proti trestu, který by pro něj znamenal konec ve službě, se Vlachynský odvolal. K odvolání připojil i posudek z biomechaniky, v němž znalec tvrdí, že z kamerových záznamů lze vyčíst jen jeden úder směrem k poškozenému, tedy do jeho hrudi.

Senát odvolacího krajského soudu v Brně v čele s Halinou Černou nakonec rozsudek zrušil a nařídil, aby posudek prostějovský soud zhodnotil a také aby přistoupil k rekonstrukci přímo na místě činu.

Na jaké pozici u ochranné služby nyní Vlachynský slouží, se Právu nepodařilo zjistit. Vedení útvaru pouze odkázalo na zákon o služebním poměru, který v podobných případech umožňuje nadřízenému zprostit policistu výkonu služby. Ten je pak doma za polovinu platu.

Reklama

Výběr článků

Načítám