Hlavní obsah

Advokáta křivě obvinil ze sexu s dětmi, měla to být pomsta

Právo, pab

Měla to být zřejmě pomsta. Jenže při snaze pošpinit právního zástupce své bývalé přítelkyně zašel podle žalobce 42letý muž z Klatovska za hranici zákona. Advokáta lživě obvinil ze sexuálního zneužívání nezletilých. Teď ho čeká soud za trestný čin křivého obvinění.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V této věci jsem už rozhodl trestním příkazem, ale obviněný si proti němu podal odpor, takže bude nařízeno hlavní líčení,“ řekl v úterý Právu klatovský soudce Jan Kasal.

Obviněný muž podal loni v červnu k soudu návrh na předběžné opatření, aby advokátovi zakázal styk s nezletilými dětmi kvůli důvodnému podezření, že na nich páchá závažnou trestnou činnost sexuální povahy. Podle muže měl právník sexuálně zneužívat v minulosti i svoji dceru, která je prý po údajných sexuálních útocích otce lesbického zaměření.

Muž žádal po soudu, aby vzhledem k závažnosti a povaze podezření poslal advokáta do vazby z obavy, že by ze své profesní pozice mohl ovlivňovat důležité svědky. Policisté vše prověřili s tím, že obvinění jsou lživá s cílem advokáta poškodit. Zahájili proto trestní stíhání.

Zastupoval expřítelkyni obviněného

Poškozený právník zastupoval expřítelkyni obviněného muže při řízení, ve kterém soud rozhodoval o tom, jak to bude s péčí o jejich nezletilého syna. Žena požadovala zákaz styku dítěte s otcem. Navíc vypověděla, že ji expřítel od rozchodu v roce 2009 neustále obtěžuje.

Ze znaleckého posudku vyplynulo, že obviněný muž netrpí žádnou duševní poruchou. Znalci ho označili za člověka s nadprůměrnou inteligencí se sklony k egocentrismu a vzdorovitosti. „Má tendenci prosazovat se velmi radikálním způsobem bez ohledu na dlouhodobé důsledky,“ uvedli psychologové ve svých závěrech.

Reklama

Výběr článků

Načítám