Hlavní obsah

S žalobou na diskotéku Romové u soudu neuspěli

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Žalobu tří Romů na ostravskou diskotéku Helax ve Stodolní ulici zamítl v úterý ostravský krajský soud. Josef Gorol a bratři Gejza a Gustav Jedinákovi žádali po provozovateli zábavního klubu omluvu a třicet tisíc korun za to, že je v březnu 2004 tamní ochranka odmítla vpustit údajně kvůli barvě pleti.

Článek

O několik minut později ale na diskotéku bez problémů vešli aktivisté, kteří testovali ostravské podniky právě kvůli podezření z diskriminace Romů. Žalobci naopak musejí podle úterního verdiktu zaplatit žalované firmě Golden Gastro Service soudní výlohy ve výši 14 870 korun.

Podle obhájce šlo o diskriminaci

Skončený proces není první, kterým se ostravský soud zabýval na základě testů, které s dobrovolníky z řad Romů prováděli zástupci občanského sdružení Vzájemné soužití a Poradny pro občanství, občanská a lidská práva. Se dvěma předchozími žalobami však Romové u soudu uspěli, několik dalších případů zatím nebylo uzavřeno.

"Samozřejmě si podáme odvolání," reagoval na zamítavý soudní verdikt advokát Romů David Strupka. Podle něj šlo v klubu Helax jednoznačně o rasovou diskriminaci, podobně jako v dalších testovaných podnicích.

Odkládat svršky musí v zimě všichni

"Řekli nám jen, že nás nepustí a že to tady nebudeme řešit," tvrdili u soudu Romové. Jeden z členů ochranky ale u soudu trval na tom, že Romové nebyli vpuštěni proto, že si nechtěli odložit bundy do šatny. "Jinak bychom je samozřejmě pustili. Na diskotéce už několik Romů bylo," řekl člen ochranky. Právní zástupkyně provozovatele argumentovala, že povinnost odkládat svršky do šatny v zimním období musejí splnit všichni návštěvníci z bezpečnostních důvodů.

Podle soudkyně Lenky Severové nelze bez výhrad uvěřit tomu, že k nevpuštění na diskotéku nedošlo kvůli barvě pleti. "Je navíc prokázáno, že akcí v klubu Helax se v minulosti účastnila celá řada Romů a nebyly s tím vůbec žádné problémy," řekla soudkyně. Romové zatím v celorepublikovém měřítku vyhráli zhruba desítku podobných soudních sporů, a to převážně v Ostravě, v Ústí nad Labem a v západních Čechách.

Vysouzených 90 tisíc nedostali

Před rokem vysoudila odškodné v celkové výši 90 tisíc trojice Romů, kteří nebyli vpuštěni do již zaniklého baru Diablo na Poděbradově ulici. "Žalobci byli značně poníženi a bylo s nimi jednáno jako s občany druhé kategorie," řekla tehdy soudkyně. Podle advokáta ale Romové dodnes nedostali ani korunu. "Firma totiž zkrachovala, takže odvolací řízení se nedotáhlo do konce a rozsudek nebyl po materiální stránce naplněn," řekl Strupka.

V roce 2004 vysoudila odškodné 50 tisíc korun třicetiletá Romka, které loni v létě bezdůvodně odmítli přidělit garsonku na ubytovně Metalurg v Ostravě-Zábřehu.

Reklama

Související články

Romové žádají po diskotéce odškodnění

Omluvu a třicet tisíc korun pro každého žádají tři Romové z Ostravy po provozovateli klubu Helax na Stodolní ulici v centru Ostravy. V březnu 2004 je tamní...

Výběr článků

Načítám