Hlavní obsah

Romové žádají po diskotéce odškodnění

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Omluvu a třicet tisíc korun pro každého žádají tři Romové z Ostravy po provozovateli klubu Helax na Stodolní ulici v centru Ostravy. V březnu 2004 je tamní ochranka odmítla vpustit na diskotéku, přestože o několik minut později bez problémů pustila aktivisty občanského sdružení, kteří vše zaznamenali na diktafon.

Článek

Případem Gejzdy a Gustava Jedinákových a Josefa Gorola se začal v úterý zabývat ostravský krajský soud. "Řekli nám, že nás nepustí a že to tady nebudeme řešit," tvrdí Romové. Jeden z členů ochranky u soudu vypověděl, že Romové nebyli vpuštěni proto, že si nechtěli odložit bundy do šatny. "Jinak bychom je samozřejmě pustili. Na diskotéce už několik Romů bylo," řekl člen ochranky.

Nejednalo se o první testy

To ale popřeli aktivisté, kteří test ostravských podniků zorganizovali. "Díval jsem se pozorně a žádného Roma jsem uvnitř neviděl," řekl jeden z nich.

Vzhledem k potřebě výslechu dalších svědků soudkyně projednávání případu v úterý odročila. Proces kvůli rasové diskriminaci na diskotékách a v barech není první, kterým se ostravský krajský soud zabýval na základě testů, které s Romy prováděli zástupci občanského sdružení Vzájemné soužití a Poradny pro občanství, občanská a lidská práva.

Před rokem vysoudila odškodné v celkové výši 90 tisíc trojice Romů, kteří nebyli vpuštěni do již zaniklého baru Diablo na Poděbradově ulici. "Žalobci byli značně poníženi a bylo s nimi jednáno jako s občany druhé kategorie," řekla tehdy soudkyně.

V roce 2004 vysoudila odškodné 50 tisíc korun tehdy třicetiletá Romka, které loni v létě bezdůvodně odmítli přidělit garsonku na ubytovně Metalurg v Ostravě-Zábřehu.

Reklama

Výběr článků

Načítám