Hlavní obsah

Výbušninou utrhl zloději nohu, soud upustil od trestu

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Vinným z ublížení na zdraví uznal v pondělí dopoledne pardubický okresní soud Františka Muzikanta za to, že v prosinci 2004 spustil jím připravený nástražný systém v kůlně jeho chaty v Rábech. Devětadvacetiletému zloději Jiřímu Pospíšilovi utrhla exploze nohu pod kolenem. Soudkyně Anna Sobotková ale upustila od trestu, přestože státní zástupce žádal alespoň podmíněný trest.

Článek

"Z doznání obžalovaného Františka Muzikanta lze dovodit nepřímý úmysl. Byl si vědom toho, co může způsobit. Přesto nástražný systém inicioval. Trubku s vojenskou výbuškou ucpanou štěrkem však směřoval tak, aby nemohla případného lupiče zasáhnout do obličeje," zdůvodnila své rozhodnutí soudkyně Sobotková.

V chatě často přespával a bál se o život

Odmítla tvrzení obhajoby, že zranění si mohl Pospíšil výrazně zhoršit tím, že se plazil pro pomoc do domu vzdáleného asi sto metrů a přelézal dva ploty. "Posudek znalce jasně potvrdil, že kdyby Pospíšilovi nebyla poskytnuta okamžitá pomoc, během několika minut by vykrvácel," řekla soudkyně. Sám Pospíšil se k soudu dostavil až po třech předvoláních a jen díky tomu, že jej přivezla policie.

Soud neuznal ani další argumenty obhajoby, že šlo o nutnou obranu a ochranu majetku. František Muzikant (52) nebyl v pondělí přítomen vynesení rozsudku, v předchozích líčení argumentoval tím, že byl vykraden opakovaně, a protože v chatě velmi často přespával, měl obavy i o svůj život.

Netušil, jaký účinek může systém mít

"Skutečně jsem nechtěl tomu člověku ublížit, chtěl jsem jenom vystrašit. Netušil, jsem, že to může mít tak strašný účinek," dušoval se při předchozích soudních projednáváních Muzikant. Policie při ohledání místa činu našla střepiny z vojenského dělobuchu až 50 metrů od kůlny. Kusy tkáně z devastované nohy Pospíšila nalezla na kmeni stromu 32 metrů od výbuchu. Při domovní prohlídce Muzikanta našla policie velké množství dalších vojenských výbušnin a roznětek.

Jak státní zástupce, tak obhájkyně Muzikanta, se k rozsudku v soudní síni nevyjádřili, nechali si lhůtu na rozmyšlenou. Okresní soud v Pardubicích už v minulosti tento případ projednával dvakrát, vždy byl Krajským soudem v Hradci Králové vrácen k novému posouzení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám