Hlavní obsah

Pitr chce, aby vypovídali noví svědci

Právo, tim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tomáš Pitr se v úterý u Vrchního soudu v Praze začne bít za svou nevinu. Senát zahájí projednání jeho odvolání proti loňskému rozsudku pražského městského soudu, který podnikatele poslal na 8,5 roku do vězení za daňový únik.

Článek

Senát vrchního soudu se rovněž začne zabývat odvoláním podnikatele Miroslava Provoda, jemuž soud uložil trest o půl roku delší. Oba se podle soudu na nezákonně vyžádané dani z přidané hodnoty obohatili nejméně o 23,5 miliónu korun. Odvolací senát však v úterý definitivní verdikt zřejmě nevynese, jednání je totiž naplánováno i na příští týden.

Klíčovým důkazem nový audit

Pitrovi obhájci se u soudu budou ohánět především závěry provedeného auditu, který prý svědčí o tom, že podnikatel daň nezkrátil. "Audit je jedním z hlavních důkazů, že v minulosti nebylo šetření prováděno úplně optimálně," řekl v pondělí Právu Pitr.

Audit, který letos nechal zpracovat jeho obhájce, by podle podnikatele mohl v případu znamenat obrat. Výsledky prý jasně ukázaly, že podnikatel státu žádnou daň nedluží. Z nově objevených dokumentů údajně vyplývá, že Pitr o vrácení daně nežádal, ani mu nic vyplaceno nebylo.

Finanční kontrola však podle něj nebude jediným z důkazů, s nimiž bude chtít obhajoba vyrukovat. "Budeme také chtít přednést hromadu absolutně nových skutečností, které se ještě u soudu vůbec neprojednávaly," naznačil Pitr. Jeho obhájci dále navrhnou i nové svědky, kteří by údajně mohli prokázat jeho nevinu. Podrobnosti si však ponechají na jednání u soudu.

Kauci mu nevrátili

Kolem Pitra nastalo dusno loni v prosinci, kdy na něj byl vydán mezinárodní zatykač, když zrovna odpočíval s rodinou na dovolené v zahraničí. Po návratu v lednu musel soudu vydat pas a zaplatit patnáctimiliónovou kauci. Zároveň přislíbil, že domnělou daň vrátí. Když se ale nedávno dozvěděl, že podle finančního úřadu státu nic nedluží, rozhodl se, že peníze vracet nebude. Místo toho požádal o vrácení peněžité záruky, soud však jeho žádosti nevyhověl.

"Ukázalo se, že pro kauci nebyly žádné důvody. Nechtěl jsem, aby mé matce na tyto peníze rostly nové náklady, protože každé peníze stojí další peníze. O vrácení cestovního dokladu jsem ani nežádal, abych soud neprovokoval," podotkl Pitr. Současně potvrdil, že se nehodlá soudu vyhýbat a na jednání přijde. "Nikdy jsem nikam utéct nechtěl, jinak už bych tu ani nebyl. V úterý přijdu," ujistil podnikatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Podnikatel Pitr prý daně státu nedluží

Podnikatel Tomáš Pitr, nepravomocně odsouzený k 8,5 roku za daňové podvody, údajný únik státu vracet nebude. Podle auditu, který nedávno nechala zpracovat...

Výběr článků

Načítám