Hlavní obsah

Podnikatel Syrovátka odsouzený s Pitrem se vrátil do ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatel Jiří Syrovátka, který byl loni v listopadu nepravomocně odsouzen za daňové delikty spolu s Tomášem Pitrem a Miroslavem Provodem, se v neděli vrátil do České republiky. Syrovátka byl ve Spojených státech a dosud si nepřevzal rozsudek. Soudce se obával, že se nemusí vrátit, a dal mu ultimátum do pondělí.

Článek

Pokud by se podnikatel nevrátil, vydal by na něj soud v pondělí mezinárodní zatykač, uvedla v neděli Česká televize (ČT).

Syrovátka byl podle ČT v Miami na Floridě. Po návratu do České republiky televizi řekl, že se nechtěl soudu vyhýbat. "Byl jsem na plánované dovolené, na kterou jsem odjel 19. prosince a letenku zpátky jsem měl na 7. (ledna)," řekl ČT podnikatel. Syrovátka si podle soudce Petra Nováka do pondělí musí vyzvednout měsíc a půl starý rozsudek, jinak na něj vydá zatykač.

Televize Prima uvedla, že Syrovátka chce soudci k případu předložit nové důkazy. "Jde o paradoxní situaci, když stejný soud, stejný soudce, nás před rokem osvobodil a po roce vynesl rozsudky," řekl Primě Syrovátka.

 Podnikatel také ČT řekl, že spolu s Pitrem zaplatí zhruba osmapadesátimiliónovou škodu, která podle rozsudku vznikla při daňovém podvodu před 11 lety. Pitr to slíbil soudci hned po svém čtvrtečním návratu do Česka. Oba uvedli, že si na zaplacení částky údajně chtějí půjčit - Syrovátka z firem, ve kterých figuruje, Pitr prý od přátel. Pitr by podle svých slov nemusel shánět celou částku, pomoci mu má patnáctimiliónová kauce, kterou u soudu složila jeho matka.

Pražský městský soud odsoudil loni v listopadu Pitra a Provoda na 8,5 a devět let do vězení se zvýšenou ostrahou. Uznal je vinnými z 11 let starých daňových deliktů. Na nezákonně  vyžádané dani z přidané hodnoty se podle soudu obohatili o téměř  23,5 milionu korun, Pitr se navíc pokusil získat dalších téměř  sedm milionů. Oba se na místě odvolali. Případem se tak ještě bude zabývat Vrchní soud v Praze, který dříve zrušil rozsudek městského soudu, jímž byli Pitr a Provod obžaloby zproštěni.

S Pitrem, Provodem a Syrovátkou byl odsouzen také advokát  Milan Jungr na čtyři roky. K osmiletému vězení byl odsouzen  Vratislav Romanovský. Všichni dohromady poškodili stát o více než  50 miliónů korun. Kdyby se jim podařilo dokončit všechny chystané  transakce, částka by se vyšplhala až na 58 miliónů.

Redakce Novinek se omlouvá podnikateli Jiřímu Syrovátkovi, spisovateli Jiřímu Syrovátkovi a čtenářům, že omylem zaměnila jejich fotografie u tohoto článku. Nyní je už na fotografii podnikatel Jiří Syrovátka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám