Hlavní obsah

Za pokus pašovat zbraně do Ruska půjdou do vězení

Právo, ČTK, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o trestu pro tři bratry Šulyokovy a jejich společnici. Za pokus propašovat do Ruska samopaly, krádež kamiónu plného zboží a přípravu loupeže dalšího kamiónu stráví sedm a 5,5 roku ve vězení. Vrchní soud tak potvrdil březnový rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem a zamítl odvolání všech obžalovaných.

Článek

Tresty sedm a 5,5 roku vězení dostali Roman Šulyok a Jan Šulyok. Další z bratrů Miroslav Šulyok dostal dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky, Vladislava Klečková patnáctiměsíční trest podmíněně odložený na dva roky. Skupina se podle soudu pokusila porušit předpisy o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, kradla a připravovala loupež. Podle odsouzených však policie manipulovala s důkazy.

Roman a Jan Šulyokovi a Klečková si podle soudu opatřili jedenáct samopalů SA-58, větší množství zásobníků a několik granátů, které ukryli do palet s dlaždicemi. Náklad v březnu 2003 naložili v Teplicích na nákladní auto a chtěli jej bez povolení vyvézt do Ruska a poté prodat. Zbraně a munici však objevili celníci na přechodu v Chotěbuzi.

V srpnu 2003 se podle soudu všichni tři bratři Šulyokovi dohodli s dalším komplicem a ukradli kamión, který vezl z Německa zboží za 1,7 miliónu korun pro pražské vietnamské obchodníky. Další obžalovaný Popelka se včera z líčení omluvil, jeho případ tak byl vyloučen k samostatnému jednání.

Důkazy žaloby byly pouze policejní odposlechy a záznamy ze sledování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám