Hlavní obsah

Nejvyšší soud: Vrchní soud v kauze kuplířů porušil zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Vrchní soud v Praze (VS) hrubě porušil zákon, když loni v prosinci zrušil rozsudek Krajského soudu v Plzni, který potrestal čtveřici obžalovaných za kuplířství a obchodování s lidmi na Chebsku. Tím, že VS rozsudek zrušil a případ vrátil státnímu zástupci do přípravného řízení, porušil zákon ve prospěch obžalovaných, protože měl podle trestního řádu jednak jinak.

Článek

Tento rozsudek vynesl v úterý senát Nejvyššího soudu v Brně (NS), který projednával stížnost pro porušení zákona, kterou v neprospěch obžalovaných Jiřího Martinče, Romany Němcové, Mykoly Didycha a Viktora Sydorchuka podal ministr spravedlnosti Pavel Němec. Tento závěr NS má však jen akademický charakter, protože v případě stížnosti pro porušení zákona v neprospěch obžalovaných, nemůže NS nic řešit.

"Hlavní chybou je, že v rámci odvolacího řízení nedodržel vrchní soud povinnosti, které mu ukládá zákon a nevypořádal se s odvolacími námitkami, zejména pak ze strany státního zástupce. Vrchní soud nepřezkoumal řádně rozhodnutí Krajského soudu v Plzni a rozhodl zcela nevhodně. V tomto případě může NS pouze vyslovit rozhodnutí, ale jeho vliv je vyloučen," uvedla předsedkyně senátu NS Danuše Novotná.

Ukrajinci dávno zmizeli

Případ se týkal čtveřice podezřelých, kteří čelili obžalobě z kuplířství a obchodování s lidmi za účelem pohlavního styku. Za to Krajský soud v Plzni poslal do vězení Jiřího Martinče na 5 let, Romanu Němcovou na 4 roky, Mykolu Didycha na rok a půl a Viktora Sydorchuka potrestal podmíněným trestem na tři roky vězení s dokladem na zkušební dobu 3 let. Proti tomu podali odvolání všichni čtyři a také státní zástupce.

Vrchní soud v Praze rozsudek zrušil a případ vrátil státnímu zástupci k došetření. Tím byli všichni zproštěni obžaloby a Ukrajinci ihned opustili ČR. Stejně tak zmizely i ženy z Ukrajiny, které měli do ČR podezřelí přivést.

Přestože NS rozhodl, že vrchní soud porušil zákon, zůstává případ podle závěru vrchního soudu v přípravném řízení v rukou státního zástupce a policie. Další vyšetřování ukáže, zda se podaří znovu zahájit trestní stíhání a sehnat jak podezřelé, tak svědky.

Reklama

Výběr článků

Načítám