Hlavní obsah

Policie podezírá 16 osob, že jsou zahraniční bojovníci

• Aktualizováno

Policie eviduje 16 osob s vazbou na Českou republiku, které podezírá z toho, že se jedná o takzvané zahraniční bojovníky. Čtyři jsou českými občany, další osoby měly jinou formu pobytu v ČR nebo zde například měly příbuzné. Vyplývá to ze zprávy o projevech extremismu a předsudečné nenávisti v roce 2018, kterou zpracoval odbor bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Fenomén zahraničních bojovníků se týká cizinců zapojených v různých ozbrojených konfliktech. Pět osob bylo obviněno, z toho jedna je ve vazbě a čtyři jsou na útěku. "Jedna osoba se nachází ve výkonu trestu odnětí svobody. U tří osob se předpokládá, že zahynuly," píše se ve zprávě.

Policie loni obvinila bývalého imáma Sámera Shehadeha z podpory terorismu. V listopadu byl eskortován z Jordánska do ČR. Kromě něj byl obviněni jeho bratr se ženou, kteří čelí i obvinění z členství v teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie), píše se v dokumentu. "Na tuto dvojici byl vydán mezinárodní zatykač," uvedlo vnitro. Další osoba byla v jiném případu obviněna z financování terorismu.

Dva lidé schvalovali terorismus

Zpráva připomíná také případ Slováka Dominika Kobulnického, který je viněn z přípravy teroristického útoku v Česku a ze "založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka".

V souvislosti se třemi teroristickými útoky v Afghánistánu, při kterých zahynuli čtyři čeští vojáci, policie obvinila z podpory a propagace terorismu dvě osoby, které tyto útoky schvalovaly. V srpnu zemřela trojice vojáků při útoku sebevražedného atentátníka, když hlídkovali v okolí základny Bagrám v provincii Parván. Čtvrtou obětí se stal v říjnu český psovod, kterého zabil afghánský voják na základně Šindánd v provincii Herát. O několik dní dříve bylo po útoku vozidlem naloženým výbušninami zraněno pět Čechů, jeden z nich vážně.

Vzhledem ke končícímu válečnému konfliktu s Islámským státem se dá podle zprávy očekávat přesun bojovníků Islámského státu nebo jejich příbuzných do Evropy. Tito lidé se mohou radikalizovat nebo připravovat teroristický útok. Největší výzvou pro bezpečnostní složky jsou takzvaní osamělí vlci, u kterých neexistují vazby na teroristické organizace, ačkoli se k nějaké po spáchání trestu přihlásí, uvádí zpráva. Bezpečnostní složky také několikrát odhalily pohyb osob s vazbou na mezinárodní terorismus přes ČR.

Rozkryli hackerskou síť

Bezpečnostní informační služba (BIS) v říjnu přispěla k vypnutí sítě hackerských serverů libanonského šíitského hnutí Hizballáh v České republice, zemích Evropské unie a Spojených státech. Servery Hizballáhu sloužily ke kybernetické špionáži. Hlavní roli v útocích z Blízkého východu hrály podle BIS falešné profily na Facebooku. Experti BIS rozkrývali skupinu, která skrze sociální sítě napadala mobilní zařízení, od začátku roku 2017.

Zpráva zmiňuje také skutečnost, že Česko otevřelo v květnu honorární konzulát a v listopadu Český dům v Jeruzalémě. "Prezident Miloš Zeman uvedl v projevu v izraelském Knessetu, že si přeje přesunutí českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Tyto akty, spojené s Jeruzalémem, mají velký symbolický význam a jsou vnímány v muslimském světě velmi citlivě," uvádí dokument.

Reklama

Výběr článků

Načítám