Hlavní obsah

Dopravce dostal na Bruntálsku pokutu 100 tisíc za podvod s tachografem v kamionu

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál

Stotisícovou pokutu vyměřila policie autodopravci kvůli kamionu, který projížděl přes Horní Benešov na Bruntálsku s nainstalovaným elektronickým zařízením, které ovlivňuje chod tachografu. Informovala o tom mluvčí policie Pavla Jiroušková. Řidiči - cizinci - hrozí čtyři roky vězení.

Foto: Policie ČR

Kamion měl nainstalované zařízení na ovlivnění tachografu.

Článek

Dopravní policie kontrolovala nákladní auto s návěsem plně naloženým dřevem. Při kontrole bylo zjištěno, že tachograf, který má monitorovat dobu jízdy a odpočinku, vykazuje, že vozidlo delší dobu stojí, i když bylo v provozu.

Foto: Policie ČR

Kamion měl nainstalované zařízení na ovlivnění tachografu.

„Řidič nejprve policistům uváděl, že je porucha na záznamovém zařízení, ale po předložení zjištěných informací se doznal, že vozidlo takovým zařízením disponuje. Nákladní automobil i s plným návěsem dřeva policisté zajistili, řidiče zadrželi a dopravci uložili pokutu 100 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Foto: Policie ČR

Kamion měl nainstalované zařízení na ovlivnění tachografu.

Po zaplacení pokuty byl majiteli vydán návěs se dřevem. „Řidič byl následující den obviněn z přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací,“ uvedla mluvčí.

„Policisté provedli prohlídku tahače a zajistili zařízení ovlivňující činnost tachografu. Jednalo se o snímač pohybu, plastovou krabičku s konektory a kabeláž. Při aktivaci tohoto zařízení tachograf neevidoval jízdu vozidla, ale zapisoval stav, že vozidlo stojí. Po výslechu byl obviněný propuštěn na svobodu a nyní mu hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Nákladní vozidlo bylo následně vydáno majitel,“ doplnila Jiroušková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám