Hlavní obsah

Muž, který se po ubodání Vietnamky vydával za druhou oběť, dostal 18 let vězení

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Osmnáct let vězení si má odpykat čtyřicetiletý Václav Matouš, který vloni na začátku ledna ubodal prodavačku ve večerce v Liberci - Vratislavicích. Verdikt v pondělí vynesl Krajský soud v Liberci. Matouš se po činu sám vydával za druhou oběť útoku.

Foto: Michael Polák, Právo

Václav Matouš u soudu

Článek

Matouš na vietnamskou prodavačku zaútočil hned po příchodu do prodejny. Čtrnáctkrát ženu bodl, z toho šestkrát na krku a přeťal ji krční tepnu. Žena podle znaleckých posudků velmi trpěla a věděla, že umírá. Za vraždu, spáchanou zvlášť trýznivým způsobem a kvůli majetkovému prospěchu hrozilo Matoušovi 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

„Je až nepochopitelné, že musel poškozenou tak zdevastovat, jeho jednání bylo brutální,“ prohlásila během zdůvodňování rozsudku soudkyně Eva Drahotová. „Jeho vina byla jednoznačně prokázána. Hodně k tomu pomohl i kamerový záznam z prodejny,“ dodala soudkyně.

Matouš před soudem nevypovídal, při vyšetřování na policii se k činu doznal. „Nebylo to plánované, upřímně toho lituji,“ řekl stručně v pondělí před vynesením rozsudku.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Václav Matouš u soudu v LiberciVideo: Michael Polák, Právo

Matoušova obhájkyně Věra Nováková se snažila soud přesvědčit, že její klient jednal pod tlakem okolností, které nemohl sám ovlivnit. „Provozovatel ubytovny mu v době největších mrazů hrozil vystěhováním, pokud neuhradí nájemné. Jeho motiv byl proto původně jen loupežný,“ uvedla Nováková.

Soud ale finanční tíseň, do níž se Matouš dostal, jako polehčující okolnost neuznal. „V podobné situaci je u nás mnoho lidí. Kam bychom se dostali, kdybychom se za to vraždili,“ odmítla část obhajoby soudkyně Drahotová.

Manžel dostal odškodné

Do osmnáctiletého souhrnného trestu Matoušovi započítala i osm měsíců za neplacení výživného, které mu liberecký okresní soud uložil nezávisle na této kauze letos v únoru. Pro neplacení výživného byl Matouš v minulosti stíhán opakovaně, soud mu to teď započítal jako přitěžující okolnost.

Nepomohlo mu také to, že se těsně po činu vydával před policisty za oběť. Po útoku na prodavačku totiž zůstal na místě, čekal před večerkou a kriminalistům se vykreslil jako zachránce, který se snažil napadené ženě pomoci a sám přitom utrpěl zranění. Tvrdil také, že útok mají na svědomí dva jiní muži. Na základě popisu, který uvedl, pak policie po údajných pachatelích pátrala.

Před svou smrtí žila napadená žena v Česku jen tři roky. Z Vietnamu se sem přistěhovala za svým manželem, který tu podnikal už od roku 2008. Do příchodu do Česka se ve Vietnamu starala o dvě dospívající děti. Když odrostly a odešly z domova, odstěhovala se za manželem.

Ten večerku ve Vratislavicích, kde o ženu přišel, dál provozuje. Soud mu přiznal nemajetkovou újmu za smrt ženy ve výši dva milióny korun, které by mu měl Matouš zaplatit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám