Hlavní obsah

Účetní zpronevěřila hasičům statisíce, penězi podporovala chovanku dětského domova

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Do role samaritánky se ve středu u Okresního soudu Plzeň-jih pasovala Renata Vídršperková (47), která podle obžaloby jako účetní připravila Krajské sdružení hasičů Plzeňského kraje o téměř osm set tisíc korun. Soud ji za zpronevěru uložil dvouapůlletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky a povinnost nahradit škodu.

Obžalovaná Renata Vídršperková u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Žena penězi podle svých slov podporovala bývalou chovankyni dětského domova. Prý ji tím chtěla pomoci postavit se na vlastní nohy.

Rozsudek je pravomocný. Podle spisu Vídršperková neoprávněně manipulovala s penězi hasičů v průběhu loňského roku.

Jednak je převáděla z účtu na svoje konto anebo vybírala z bankomatu hotovost. Jednalo se o finanční prostředky poskytnuté plzeňským hejtmanstvím na pořádání hasičských soutěží nebo na reprezentaci hasičského sportu.

Obžalovaná: Byla jsem hloupá

„Je mi to líto. Snažila jsem se finančně vypomáhat Patricii, kterou jsem poznala jako vychovatelka v dětském domově. Peníze jsem jí půjčovala, aby neskončila někde pod mostem. Doufala jsem, že mi je vrátí. To se bohužel nestalo. Byla jsem hloupá a naivní,“ kála se obžalovaná žena před soudem.

Peníze prý chovankyni dávala ze svého. Když to nestačilo, vzala si od tehdejšího zaměstnavatele půjčku.

„Patricie peníze nevracela a v práci na mě tlačili, abych splatila dluh. Byla jsem ve stresu, nechtěla jsem se dostat do exekuce, tak jsem vzala peníze hasičům,“ vypovídala dále Vídršperková.

Splatila výraznou část peněz

Že si od ní peníze půjčovala, potvrdila i Patricie D. „Známe se od mých 13 let. Vždycky na mě byla hodná. Na co jsem peníze použila, si už nepamatuji. Chtěla jsem jí je splatit, ale nevyšel mi úvěr,“ citovala výpověď chovanky předsedkyně senátu Simona Kuboušková.

Podle ní není o vině Vídršperkové pochyb. „Trestnou činnost páchala systematicky a s rozmyslem. Výběry peněz se snažila různě zastírat,“ uvedla dále Kuboušková a upozornila také na to, že v tomto případě selhaly kontrolní mechanismy hasičského sdružení.

Na druhou stranu soud zohlednil dosavadní bezúhonnost obžalované a také to, že už uhradila významnou část zpronevěřené sumy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám