Hlavní obsah

Revizní technik nebude potrestán kvůli smrti oxidem uhelnatým

Brno

Revizní technik nebude potrestán v souvislosti s tragickým případem otravy oxidem uhelnatým v Praze. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který nesouhlasil se zprošťujícím verdiktem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejvyšší soud označil dovolání za zjevně neopodstatněné,” řekl Zemanův mluvčí Petr Malý. Plné odůvodnění NS zatím nezveřejnil.

V roce 2014 se v Praze nadýchali oxidu uhelnatého z plynového kotle dva lidé, jeden později zemřel. Obvodní soud pro Prahu 1 uložil technikovi za usmrcení z nedbalosti podmínku, Městský soud v Praze jej však loni v listopadu zprostil obžaloby.

Technik v roce 2003 provedl výchozí revizi plynového kotle. Ve zprávě uvedl, že nezjistil žádné závady. Revizi ale prováděl v situaci, kdy v koupelně nebyly osazené vstupní dveře. Kotel pro správný chod potřeboval dveře s otvorem pro přívod vzduchu, což technik ve zprávě nezdůraznil. Koupelna dostala dveře bez větracího otvoru, a to se obyvatelům bytu o 11 let později stalo osudným.

Podle pravomocného verdiktu Městského soudu v Praze technik sice chyboval, avšak bylo by nesprávné a nespravedlivé přičítat mu trestní zodpovědnost za následek, který nastal mnohem později a měl i jiné příčiny. Odvolací soud poukazoval také na to, že problém neodstranili ani další plynaři či kominíci, kteří bytem později prošli.

Zeman naopak upozornil na jasnou zákonnou povinnost revizního technika uvést do zprávy fakt, že koupelna zatím nemá osazené dveře. Technikovo pochybení označoval Zeman za stěžejní a rozhodující příčinu neštěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám