Hlavní obsah

Realitní makléřka připravila klienty o milióny, soud jí vyměřil osm let

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na osm let do vězení za zpronevěru poslal ve středu Krajský soud v Ústí nad Labem do vězení 58letou realitní makléřku Jitku Hájkovou Vojtíškovou. Makléřka podle soudu připravila své klienty o více než osm miliónů korun. Rozsudek zatím není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná makléřka u soudu (archivní foto)

Článek

Hájková Vojtíšková sama jako realitní makléřka zastupovala klienty, spolupracovala i s insolvenčním správcem. Od zájemců o koupi domů, pozemků či bytů si podle obžaloby nechala posílat rezervační zálohy i celé částky za nemovitosti. Ty si ale v řadě případů ponechala, lidé tak přišli o peníze, ale i o domy, byty či pozemky.

Jednu ženu připravila dokonce o více než 2,7 miliónu korun, které poslala za nemovitost na Ústecku. Za stejnou nemovitost zaplatili jiní lidé 2,2 miliónu korun. Dům dodnes nikdo neužívá a nikdo také nemá zpět své peníze. Škoda se vyšplhala celkem na více než 8,1 miliónu korun.

Souhrnný trest

Nynější trest pro Hájkovou Vojtíškovou je souhrnný, zahrnuje i dřívější trest pěti let vězení za podobné skutky, který si nyní obžalovaná odpykává.

„Soud přihlédl k tomu, že spáchala více trestných činů a jednání trvalo delší dobu. Rozjížděla další případy, i když věděla, že situace její realitní kanceláře není dobrá,“ řekla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Kamila Krejcarová.

Obžalovaná se již dříve před soudem přiznala a omluvila se, část skutků ale popřela. Peníze musela podle svých slov splácet, když si půjčila na provoz své kanceláře, která byla ve finančních problémech.

Nesmí dělat v realitách

Soud zakázal Hájkové Vojtíškové na osm let práci ve funkcích, kde je hmotná zodpovědnost, a také v realitách. Svým klientům, které připravila o peníze, musí miliónové škody uhradit.

Středečního vynesení rozsudku se obžalovaná nezúčastnila. V minulosti byla již třikrát soudně trestána. Podle soudu to charakterizuje pachatelku, která měla v minulosti sklony k páchání majetkové trestné činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám