Hlavní obsah

Teenageři ujížděli policii v kradených BMW, zastavil je zátaras z popelářského auta

– Liberec
Právo,

Z autosalonu v rakouském Grazu zmizely v noci na úterý dva luxusní vozy BMW 530, každý v hodnotě asi 1,8 miliónu korun. Zloději s nimi směřovali přes Česko do Polska, ale dojeli pouze do Krkonoš. V Harrachově si jich v úterý všimli policisté, a i přesto, že se mladí řidiči (17 a 19 let) snažili ujet, byli zadrženi. Nyní jim hrozí až šest let vězení za zločin podílnictví a násilí vůči úřední osobě.

Foto: Policie ČR

Jedno z ukradených BMW

Článek

První policejní hlídka se pokusila zastavit vozy ještě v Harrachově, ale nepodařilo se. Auta začala ujíždět směrem na Rokytnici nad Jizerou.

„Sedmnáctiletý cizinec nezvládl rychlou jízdu a s kradeným černým BMW najel do skály u silnice. Okamžitě utekl, nasedl do bílého BMW, které řídil jeho o dva roky starší krajan, a společně pak pokračovali velmi agresivní jízdou více než stokilometrovou rychlostí na Rokytnici,“ uvedla v pátek policejní mluvčí Ivana Baláková.

V obci Paseky nad Jizerou se je pokusila zastavit další přivolaná hlídka. Jako zátaras policisté postavili do cesty služební auto, a protože BMW rychlost ještě významně zvýšilo, pohrozili zároveň řidiči namířenou zbraní.

„Ten však zareagoval tak, že si rukou zakryl obličej, přidal plyn a rozjel se přímo proti zakročujícímu policistovi, který byl nucen před vozidlem uskočit,“ popsala dramatickou situaci Ivana Baláková.

Osudnou se stala unikajícím cizincům až obec Poniklá, kde se v místě zvaném Rybárna rekonstruuje silnice a provoz se zužuje do jednoho jízdního pruhu. Policisté tu postavili zátaras ze dvou služebních aut a z nákladního popelářského vozu. Následně cizince zadrželi.

Další BMW na Českolipsku

Další luxusní kradené BMW se objevilo v Libereckém kraji hned ve středu ráno, tentokrát na Českolipsku. Policista, který projížděl od obce Kunratice u Cvikova na Cvikov, si všiml, že v protisměru v koloně stojí BMW s německou registrační značkou, které řídí poměrně mladý řidič.

„Vzhledem k tomu, že policisté na Cvikovsku v nedávné minulosti zadrželi již několik luxusních vozidel odcizených v Německu, která často řídili mladší řidiči, rozhodl se, že ho zkontroluje,“ pokračovala mluvčí.

Řidič se v BMW uzamkl a na výzvy k vystoupení z vozidla nereagoval. Nakonec tedy policisté použili „donucovací prostředky” včetně pohrůžky použití služební zbraně.

„Čtyřiadvacetiletý cizinec byl v době zadržení pod vlivem amfetaminu a metamfetaminu,“ dodala Baláková. Hodnota odcizeného BMW činí jeden milión korun. Vyšetřovatel muže ve čtvrtek obvinil ze zločinu podílnictví a hned poté podal státnímu zástupci podnět k jeho vzetí do vyšetřovací vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám