Hlavní obsah

Zdravotní sestra přejela muže a ujela. Nevěděla jsem, co mám dělat, řekla soudu

Právo, Petr Kozelka
Blansko

Jedno špatné rozhodnutí za volantem, které ve zlomku sekundy nenávratně změnilo život několika rodinám, udělala letos v polovině ledna teprve třiadvacetiletá zdravotní sestra z Blanenska. Na silnici srazila muže, ale od nehody ujela. U Okresního soudu v Blansku jí nyní hrozí až tři roky vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tragédie se stala 15. ledna před pátou hodinou ráno na silnici mezi Jevíčkem a Velkými Opatovicemi. Žena odjížděla nad ránem autem rozrušená po hádce se svým přítelem domů, když přehlédla po silnici jdoucího dvaatřicetiletého muže. Srazila ho do příkopu a místo toho, aby zastavila, od nehody ujela.

„Obžalovaná nepřizpůsobila jízdu svým schopnostem a stavu komunikace, při rychlosti 70 kilometrů v hodině přehlédla chodce a srazila ho pravou přední částí auta. Ačkoli tomu nic nebránilo, nezastavila a ujela. Teprve potom zavolala svému příteli a s ním se pak vydala sraženého člověka hledat. Muž na místě svým zraněním podlehl,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

U silnice ležel muž na boku, měl hlavu celou od krve.
obžalovaná

Dívka pracuje jako zdravotní sestra. Onu noc se pohádala s přítelem kvůli jeho hraní na automatech a náklonnosti k drogám. „Jela jsem od něj, když se přede mnou objevila postava a já ji srazila. Úplně jsem ztuhla, nevěděla jsem, co mám dělat. Nezastavila jsem, nechala jsem auto dojet, vystoupila jsem a volala, ale nikdo neodpověděl. Tak jsem jela dál a volala příteli, ten mi řekl, abych se okamžitě vrátila,“ líčila v slzách drobná černovláska.

45 minut bez pomoci

Dívka nakonec dojela až do obce, kde bydlí její přítel, a společně s ním pak projela celou trasu, protože si neuvědomovala, kde přesně se nehoda stala. „Projeli jsme to dvakrát, až jsme si všimli čepice na silnici. U silnice ležel muž na boku, měl hlavu celou od krve, hned jsem mu začala dávat první pomoc a přítel volal záchranku,“ popsala dívka.

Podle žalobce od nehody po zavolání záchranky uběhlo 45 minut, po které ležel muž v příkopu bez pomoci. Mrtvý měl v krvi podle znalců asi promile alkoholu, byl v tmavém oblečení bez reflexních prvků. U řidičky policisté na místě provedli pozitivní test na drogy, stejně jako u jejího přítele. Krevní zkouška ale drogy nepotvrdila, přestože mladík přiznal, že onen večer užil pervitin.

Dívka hned několik dní po nehodě navštívila rodinu zemřelého, po kterém zbyly i dvě malé děti, a omluvila se, rovnou také začala splácet část z téměř čtyř miliónů korun, které po ní pozůstalí požadují.

Verdikt by mohl soud vynést na začátku listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám