Hlavní obsah

Policie obvinila kvůli sportovním dotacím předsedu České unie sportu Janstu

– Praha • Aktualizováno

Policie obvinila v kauze manipulací se sportovními dotacemi jako právnickou osobu Českou unii sportu (ČUS), předsedu Miroslava Janstu a sekretáře Jana Boháče. Uvedl to server Aktuálně.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

Podle informací deníku klade policie mužům za vinu, že získali při rozdělování peněz neoprávněné výhody pro Českou unii sportu. Poškodit tím měli další organizace jako Český olympijský výbor nebo Sokol.

Soud poslal expředsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu a náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou v květnu do vazby. Podle tehdejšího vyjádření Peltova advokáta Bronislava Šeráka je jeho klient podezřelý, že naváděl Kratochvílovou a bývalého šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. [celá zpráva]

Pelta byl obviněn ze zneužití pravomocí úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Těchto trestných činů se měl dopustit ve formě návodu, měl ty dva úředníky, zaměstnance ministerstva školství, navádět, jak nakládat s dotacemi. A ti měli na základě požadavků od klienta ovlivňovat proces rozdělení finanční podpory pro sport,“ řekl Šerák. Mělo se tedy podle něj jednat o jakýsi lobbing.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám