Hlavní obsah

Soud poslal do vazby předsedu fotbalové asociace Peltu

Právo, ČTK, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 poslal v pátek do vazby předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu a náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Podle Peltova advokáta Bronislava Šeráka je jeho klient podezřelý, že naváděl Kratochvílovou a bývalého šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta u soudu

Článek

„Mohu potvrdit, že obviněnou osobu vzal soud před polednem do vazby,” řekl před polednem Právu státní zástupce Adam Bašný ke Kratochvílové.

Jeho kolega Ondřej Trčka o tři hodiny později potvrdil, že do vazby soud vzal i obviněného Peltu. Podle něj panují obavy, že budou obvinění ovlivňovat svědky a opakovat trestnou činnost.

Pelta byl podle svého advokáta obviněn ze zneužití pravomocí úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Peníze pro sport

„Těchto trestných činů se měl dopustit ve formě návodu, měl ty dva úředníky, zaměstnance ministerstva školství, navádět, jak nakládat s dotacemi. A ti měli na základě požadavků od klienta ovlivňovat proces rozdělení finanční podpory pro sport,” řekl Šerák. Mělo se tedy podle něj jednat o jakýsi lobbing.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policie přivádí k soudu náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která je obviněna v případu korupce okolo šéfa fotbalu Miroslava Pelty.

Nešlo podle něj o peníze pro FAČR, ale obecně pro sport. Pelta je totiž zároveň místopředsedou České unie sportu a působí i v olympijském výboru. „Klient nevyjednával za FAČR, už vůbec ne za sebe, ale jako statutární zástupce svazů, jako představitel sportovních spolků. Měl lobbovat o co největší peníze pro celý sport,” doplnil Šerák.

Nic protiprávního, říká právník

Pelta se podle něj cítí nevinen. „Klient si je absolutně jist, že se ničeho protiprávního nedopustil. Vypovídal, vyčerpávajícím způsobem odpovídal na všechny otázky, všechno vysvětlil. Nemá co skrývat. Necítí se vinen, nemá obavy,” řekl Šerák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta u soudu, který rozhodoval o vazbě.

Podle Šeráka se Pelta neobohacoval. „Obvinění se v žádném případě netýká uplácení při rozdělování dotací, že by něco sliboval a podobně. Rozhodně to není o tom, že by se obohacoval,” uvedl Šerák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám