Hlavní obsah

Skautce, která se na demonstraci postavila neonacistovi, vyhrožují lynčem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Policie přijala bezpečnostní opatření k zajištění bezpečnosti 16leté skautky známé z prvomájové demonstrace v Brně. Dívka se postavila extremistům a fotografie pak obletěla svět. Na Facebooku se objevila stránka vyzývající k lynčování studentky.

Foto: Vladimir Cicmanec, ČTK/AP

Skautka, která čelila na demonstraci extrémistům v Brně

Článek

„Policie vyhodnocuje související rizika, přijímá kroky k zajištění bezpečí dívky a zvažuje právní kvalifikaci tohoto nebezpečného jednání,“ informovalo na twitteru Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH).

Podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána se případem zabývají jihomoravští policisté. Ti žádné bližší informace k jednotlivým krokům poskytovat nebudou.

Dívka v neděli podle ČTK uvedla, že se ve všech svých mediálních vyjádřeních snažila upozorňovat na prorůstání nenávistného uvažování do společnosti.

„Nepředpokládala jsem, že důkaz toho, co popisuji, se ukáže takto rychle. Považuji za alarmující, že je v České republice lidem, kteří se nenásilně staví za hodnoty humanity a proti nenávisti a fašismu, veřejně vyhrožováno násilím a lynčováním," napsala v tiskové zprávě iniciativy Brno blokuje, která protidemonstraci zaštítila. Dodala, že oceňuje rychlou reakci policie.

Fotografie dívky, která se během prvomájového protestu v Brně postavila příznivcům krajní pravice, vyvolala velký zájem českých i zahraničních médií. [celá zpráva]

Prvomájová demonstrace krajní pravice se v moravské metropoli neobešla bez zákroku policie. Na místě museli zasahovat těžkooděnci.

Na akci pořádanou extremistickým uskupením Dělnická mládež, které je propojeno s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), sice přišly jen asi dvě stovky příznivců extrémní pravice, dorazil ale také zhruba dvojnásobný počet jejich odpůrců, právě včetně skautů.

Výsledkem setkání plného pískání a nadávek bylo 11 lidí zajištěných policií kvůli protiprávnímu jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám