Hlavní obsah

Bojoval jsem o život, řekl soudu Ukrajinec, který napadl spolunocležníka mačetou

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Alkohol, emoce, možná i drogy se podepsaly pod událost, na kterou zřejmě hned tak nezapomene osmatřicetiletý Ukrajinec Volodymyr Shvachuk. Je obžalovaný z pokusu o vraždu a zločinu těžkého ublížení na zdraví. Případ začal v úterý projednávat Krajský soud v Brně.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Ukrajinec u souduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Příběh se dvěma zraněnými, z nichž jeden utrpěl zranění těžké, se stal v noci na 27. června 2016. Tehdy se podle obžaloby Shvachuk vrátil na ubytovnu z místního koupaliště, kde vypil „nějaké pivo“, a následně z pohostinství, kde rovněž měl, jak uvedl, asi čtyři piva a jednu kořalku. Na ubytovně jej však měli urážet a napadat dva Češi, kteří byli jeho spolunocležníky.

„Nadávali mně do zku..... Ukrajinců a Radek mně vyhrožoval, že mě stejně jednou dostane,“ popisoval obžalovaný velmi obšírně a s detaily konflikt a rvačku se dvěma muži. Ten se nejprve dostal do potyčky s prvním spolubydlícím, ze které podle obžaloby vyšel jako vítěz.

Bojoval jsem o svůj život. Byl jsem vystresovaný.
obžalovaný

Mnohem závažnější však byl druhý konflikt. Na druhého spolunocležníka měl zaútočit dvěma mačetami. „První útok napadený vykryl, když se mu jej podařilo odrazit násadou od krumpáče, další mu však už způsobil vážné sečné zranění,“ uvedla obžaloba s tím, že napadený byl přímo ohrožen na životě.

Měl spadnout

Obžalovaný ovšem vše popřel s tím, že se nejprve s mužem, který na něj měl zaútočit jako první, porval, a teprve pak ho udeřil. Zranění si měl způsobit po Shvachukově ráně pěstí pádem o zábradlí.

„Musel jsem se bránit, viděli jste, jak je ten pán velký. Než jsem ho venku praštil, tak jsem ho musel zmáčknout za varlata, abych se ho mohl zbavit. Bojoval jsem o svůj život. Byl jsem vystresovaný a taky popitý,“ vypověděl téměř s pláčem obžalovaný, který o útoku mačetami nechtěl ani slyšet.

Soud, který může útočníka poslat za mříže až na 18 let, pokračuje 22. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám