Hlavní obsah

Soudce je podjatý, rozčiloval se Zadeh u soudu. Hlídali ho dozorci se samopaly

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Po dvou měsících od svého zadržení kvůli údajnému ovlivňování svědků stanul před brněnským krajským soudem česko-íránský podnikatel Shahram Abdullah Zadeh. Muže obžalovaného z toho, že stál v čele skupiny obírající stát na daních, přivedla k soudu po zuby ozbrojená eskorta. Zadeh opět napadl soud, státní zastupitelství i policii z toho, že se proti němu spikli.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadeha hlídali dozorci se samopalyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podnikatel se před soudem nejprve rozčiloval kvůli svému zadržení. „Došlo k porušení práva na spravedlivý proces. Dokumenty zabavené při domovní prohlídce obsahovaly důvěrnou komunikaci mezi obviněnými a obhajobou. Byla tam naše strategie, zabavena byla i finanční hotovost. Je to nezákonné zneužití pravomocí,“ prohlásil Zadeh.

Neúnavný řečník Zadeh pak už po několikáté obvinil soud i vyšetřovatele z toho, že manipulují se spisem. „Není to jen tak, že se ztrácejí dokumenty ze spisu, pan soudce to dělá sofistikovaněji. Když nějaký důkaz dostane, vůbec ho do spisu nezařadí. Je podjatý, vytváří si vlastní pravidla. Není nestranný, ale poskytuje pomoc policii a státnímu zástupci,“ horlil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh byl celou dobu jednání pod pečlivým dohledem těžkooděnců.

Po několikahodinovém proslovu Zadeha soudce Aleš Novotný jednání odročil. V plánu je ještě několik desítek dalších jednání a kdy by mohl zaznít verdikt, je ve hvězdách. Zadehovi hrozí v případě uznání viny až 13 let vězení.

Nejvyšší kauce

Zadeh se zapsal do historie české justice, když přibližně před rokem složil rekordní kauci 150 miliónů korun za své propuštění z vazby. Svobodu si ale užíval necelý rok, na začátku prosince loňského roku jej totiž detektivové znovu zadrželi a soud jej pak poslal do vazby kvůli tomu, že podnikatel měl kout pikle směřující k ovlivňování svědků v jeho případu. Spolu se Zadehem má být vyšetřováno i několik dalších lidí.

Krajský soud již několik měsíců řeší Zadeha kvůli podezření z rozsáhlého daňového úniku se škodou 2,5 miliardy korun. Vyšetřovatelé věří, že mají dost důkazů, aby Zadeha a dalších 15 lidí usvědčili jako členy organizované skupiny, které měla prostřednictvím více jak šesti desítek firem dovážet do tuzemska pohonné hmoty z Německa a Slovinska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám